STUART MILL. Sobre la llibertat.

Páginas: 6 (1418 palabras) Publicado: 15 de enero de 2014





John Stuart Mill
Sobre la llibertat













John Stuart Mill (Londres, 1806 – Avinyó, 1873), fou un pensador, filòsof i economista representant de l’escola econòmica clàssica. A més fou un teòric utilitarista, deixeble de Jeremy Bentham i un dels autors més influents del pensament polític del segle XX. Defensor dels drets de les dones i partidari de limitar el poderde l’Estat sobre els individus, va combinar la seva activitat com escriptor amb l’acció política com a membre del Parlament Britànic.
En el seu llibre, Sobre la llibertat (1859), Mill proposa una sèrie de conceptes que són interessants tant per ser analitzats com estudiats. El tema principal que tracta és la llibertat, la llibertat individual de cada persona amb les respectives associacions a lasocietat d’ on forma part. Un dels conceptes fonamentals que planteja l’autor en el llibre, és el de les amenaces a la llibertat individual de les persones. Mill creu que hi ha una tendència general a utilitzar de manera indeguda els poders de la societat sobre un sol individu, ja sigui a través de les lleis, dels sentiments que la majoria pot considerar correctes o de l’opinió d’aquesta mateixamajoria, com per exemple, imposar les opinions pròpies a la vida dels altres. Pel que respecta a aquesta idea, Mill es troba completament en contra, ja que defensa que aquesta intromissió a la llibertat individual viola els drets de les persones i a més té uns efectes contraris a la utilitat, ja que uniformitza la societat i provoca que no hi puguin haver desenvolupaments individuals.
Un altreaspecte important de destacar són els límits que s’han de posar a l’opinió col·lectiva sobre la llibertat individual. Mill parteix de la idea de que cada individu ha de ser lliure per prendre tant les seves decisions, com opinions i diferents formes de vida. D’aquesta manera, cadascú haurà de buscar el seu propi camí cap al bé i no interferir en cap moment en el camí dels altres. En aquest moment,Mill utilitza un concepte interessant que és el principi del dany. Aquest principi es basa en limitar la llibertat de les persones tant sol quan el seguiment del seu propi camí interfereixi en el d’una altra persona.
Al llarg del llibre tracta un altre aspecte fonamental com són els diferents àmbits de la llibertat. Mill destaca que cada individu ha de tenir llibertat de consciència, depensament i sentiment, d’opinió, de judici i de publicació. A més, ressalta la idea de que aquestes llibertats són necessàries per al benestar intel·lectual de la humanitat. També destaca la llibertat que ha de tenir cada individu per determinar els seus propis gustos i fins tot i destacant que és un dels principals elements que permeten la felicitat humana. Per últim, també parla d’un altre aspecteimportant com és la llibertat d’associació i de reunió, és a dir, la llibertat d’agrupar-te amb aquelles persones que tu creguis que és correcte.
D’altra banda Stuart Mill, també pensa que els individus tenim unes certes obligacions en la societat, ja que aquesta ens ofereix protecció. Aquestes obligacions es basen en no perjudicar els interessos dels altres, tot i que de vegades és difícil veure siestem fent mal als altres, i defensar-los de possibles ofenses en la mesura que puguem i ens correspongui. Mill també diu que si l’individu incompleix alguna d’aquestes dues normes, la societat el podrà castigar per una conducta indeguda. Tot i això, defensa que en la resta dels casos la llibertat de l’individu ha de ser tota i la societat, en aquest cas, no hi podrà intervenir en absolut.

En lameva opinió, em trobo molt identificat amb les paraules de Mill. Penso que les seves teories són molt encertades i estic d’acord amb tot el que diu. Per començar, tal i com ell diu, l’Estat ha de saber quins són els seus límits abans d’interferir en la llibertat d’una persona. En alguns casos, el mateix Estat haurà de castigar a les persones que no segueixin el camí correcte, o aquell que la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • "Sobre la libertad" Stuart Mill
  • Resum Sobre La Llibertat J.S. Mill
  • "Sobre la libertad" john stuart mill
  • John Stuart Mill sobre la libertad
  • Sobre La Llibertat (J.S. Mill): Capítol Quart
  • Resumen De Capítulos (“Sobre La Libertad”, John Stuart Mill)
  • John Stuart Mill "Consideraciones sobre el gobierno representativo"
  • stuart mill

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS