Tª politica

Páginas: 40 (9848 palabras) Publicado: 16 de enero de 2015
Apunts Teoria Política

La teoria política contemporània.

Introducció metodològica
Teoria política i ciència política amb una visió general
Què és la teoria política?
Les ideologies i el seu augment van relacionades a partir dels conflictes socials on hi ha moltes fractures (econòmiques, socials, polítiques).
El que fa la teoria política és l’anàlisi de les ideologies en altrescursos de la historia on es remarca el contextualisme com a eina d’anàlisis. El més important de una idea política no és la idea ne sí, sinó l’ús que es fa d’aquesta idea en una societat concreta.
Quan parlem de política sempre hem de recordar a que ens referim a l’esfera pública, no a la privada. La opinió avui dia més estesa és la que ens diu que la justícia social constitueix una condiciónecessària de la llibertat i la igualtat. Una de les missions de la teoria política és la de dir cap a on anem, a partir de la revisió contextualista i les proves empíriques sobre l’evolució de la política i els seus idearis.
Un món plural necessita una pluralitat d’enfocs teòrics i perspectives per desenvolupar societats més democràtiques.

Filosofia política com a teoria política normativa
El primerelement més clar és un anàlisis del llenguatge polític amb el qual el que farem serà analitzar el llenguatge polític i sobretot centrar-nos en els contexts i l’ús que es fa d’aquets contexts. Es fa una aclaració de quin conceptes son hegemònics i perquè, i també una valoració critica de les creences de la societat, per tant el que fem en tot moment és un anàlisi de l’ús polític de les idees. Latasca que fa la teoria política normativa és la de ajudar a la societat a detectar errors, errors de les idees posades en practica no idees errònies.
La teoria política normativa veiem que detecta errors, planteja diferents alternatives i subratlla, a la vegada, encerts.



“La filosofia política no té el dret ni el deure d’anunciar als homes el que els hi convé fer, la seva tasca és molt mésmodesta, consisteix en escrutà incansablement les nostres intuïcions espontànies respecte del que en la nostra societat és bo i dolent, admirable e intolerable i esforçar-se simplement per donar-li una formulació que sigui clara coherent i sistemàtica.”
Van Parijs

M.Freeden, ens diu que el nucli central de les ciències polítiques son les ideologies (conjunt articulat de idees que ens guienper l’acció política). Una ideologia té un sistema propi d’argumentació, el que s’anomena lògica d’argumentació, a la vegada també tota ideologia proposa uns mètodes concrets de actuació política. Les ideologies guien les conductes polítiques i les classifiquen, les ideologies cohesionen als membres d’un grup i reconforten ideològicament als seus usuaris. Les ideologies legitimen les practiquespolítiques i fan tasca de socialització entre persones.
Cada ideologia té una concepció diferent de la llibertat, dels drets, de la igualtat, de la justícia...
Què significa l’existència d’un nosaltres contraposat amb un ells?
Significa que un grup homogeni, ideològicament parlant, comparteix un conjunt articulat d’idees que els guien per l’acció política i alhora fa una tasca de socialització jaque una sèrie de elements polítics els permet actuar de forma cohesionada davant de un altre grup diferent.
Realisme - M.Baunge
La realitat és una cosa complexa, depèn d’esquemes interpretatius que una persona tingui tinguis que veurà una realitat o veurà una altre.
Constructivisme realista
La idea base es el rebuig al positivisme, inclòs la ciència és una construcció social. L’obra més famosad’aquest corrent és “Construcció social” de Luhmann Berger. A la practica els fets i teories que construïm, no son productes escèptics, sinó el que fan aquets científics és forma part de processos culturals socials on és barregen factors cognitius amb factors polítics, també el punt de partida és que allò que coneixem com realitat és una cosa complexa, és com la totalitat de l’univers:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tª hipodérmica, tª de la persuasión, laswell
  • tª de las RRPP, Inside Job
  • Tª de conocimiento de Platón
  • conceptos de tª del conocimiento
  • Tª del Derecho
  • Tª corporal
  • Tª de las RRLL
  • Tª de la comunicación.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS