Tallers de física de la terra i de l'espai

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (633 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1) Temps i clima, què tenen en comú i en què es diferencien?
El temps és l’estat de l’atmosfera en un moment concret (Sol, pluja, neu...). Diferent de la meteorologia que es la ciència que estudiales lleis que regeixen els fenòmens que tenen lloc a l'atmosfera.
En canvi, el clima és el recull de dades meteorològiques que es repeteixen en un territori durant un any. I donen lloc a unescaracterístiques generals. Molt diferent a la metereologia que és la ciència del clima, que estudia els factors que el produeixen, els seus elements, la seva distribució sobre la superfície de la Terra ila influència sobre els éssers vius.
Tenen en comú el fet de que a partir del temps que fa en un moment concret i durant un període de temps determinat es forma el clima d’un territori.

2)Sobre la superfície del mar la pressió normal de l’aire és de 1013 hPa. Suposem que una persona té una superfície d’1 m².
* Quant pesa l’aire que hi ha a sobre la persona?
La pressió és igual a laforça dividit entre la superfície. Per tant:
F= PxS= 1013hPa x 1m= 101.300N

3) Per què els deserts solen ser als tròpics?
A causa que els deserts estan situats en una zona on l’airedescendeix, a la cèl·lula de Hadley (l’aire es sec, hi ha poques precipitacions...).

4) En un mapa d’isòbares, com podem saber la direcció del vent?
El vent segueix la direcció de les isòbares des de leszones d’alta pressió (anticiclons) cap a les zones de baixa pressió (depressions). A l’hemisferi nord el vent circula en els anticiclons seguint el sentit de les agulles del rellotge i a lesdepressions en sentit contrari a les agulles del rellotge (efecte coriolis).

En alguns mapes la direcció del vent a més, ve indicada amb una fletxa.

* Com podem saber on serà més fort el vent?
Commés juntes estiguin les isòbares (línies), el vent serà més fort.

5) Fronts. Precipitació convectiva i no convectiva.
* Quin tipus de precipitació hi ha a Catalunya?
Hi ha precipitació...
tracking img