Tant m'abelis joys et amors et chans

Páginas: 4 (959 palabras) Publicado: 16 de marzo de 2012
Tant m'abelis joys et amors et chans
Aquest fragment de Tant m’abelis joys et amors et chans, pertany al llibre Trobadors catalans escrit per Antoni Rossell. El poema és una obra que pertany a laliteratura de l’Edat mitjana, concretament, al gènere literari de la lírica trobadoresca que va aparèixer a finals del segle XI a Occitània, sud de França, i s’escampà per Europa fins a arribar aCatalunya. Rep aquest nom perquè la cultivaven els trobadors i el temes principals eren l’amor cortès o fina amors. A partir del segle XII, els poetes catalans van adoptar l’estructura, els temes i lallengua provençal i esdevingueren trobadors, instruïts en l’art de trobar, és a dir, composar la lletra i la música de les seves obres. Un d’aquests trobadors catalans fou Berenguer de Palou, autord’aquesta obra, nascut a l’any 1160 a Palol, un poble del Rosselló. Encara que no s’han trobat gaires dades d’aquest trobador, es conserven nou composicions seves, vuit d’aquestes acompanyades de lesanotacions musicals; la qual cosa el converteix en un dels pocs trobadors catalans dels quals es conserva la melodia de les seves cançons.
Al tractar-se del gènere de la cansó, la temàtica fa referència al’amor cortès en el qual, el poeta canta la cortesia i la bellesa de la dama i li manifesta el seu amor més profund; tot seguit, li prega que l’accepti com a vassall i es digni a correspondre-li amb unsimple gest complaent. Com que la dama és una senyora casada, el trobador s’hi refereix sempre amb un senyal. Els quatre graus que es presenten per lloar a la dama són: fenhedor, procés en el que eltrobador comença a escriure i a dedicar-li els versos a la dama; pregador, el trobador li demana a la dama si li plau que escrigui sobre ella; entendedor, el trobador és acceptat i rep una penyora; idrutz, quan el trobador es convertia en l’amant de la dama.
Al poema, el poeta està afalagant a la seva estimada per tal d’obtenir el seu amor, per tant, podríem dir que es troba en la primera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Et
  • ET
  • ET
  • Sintesis Et
  • et vivienda
  • Repaso de la et
  • articulos ET
  • Et Hidraulica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS