tema 1 psicobiolog a

Páginas: 9 (2045 palabras) Publicado: 20 de abril de 2015
INGESTIÓ DE SÒLIDS I LÍQUIDS
INTRODUCCIÓ: NOCIONS SOBRE EL MEABOLISME
El nostre organisme, tant despert com dormint produeix un desgast d’energia, tot i que el consum és molt més elevat quan estem actius. En la conducta tròfica diferenciem 2 fases:
Fase de dejú : en questa fase, l’activitat del sistema nerviós parasimpàtic disminueix, ala vegada que augmenta la del SNSimpàtic. L’energia laprenem de les reserves energètiques:
- reserves a curt termini : són les reserves de glucosa que trobem al fetge i als músculs. Són les primeres que utilitzem i són molt eficients però s’esgoten molt ràpidament. L’energia emmagatzemada als músculs s’utilitza per a la mobilitat, en canvi les reserves del fetge són totes enviades al cervell per al seu funcionament. ( la glucosa s’emmagatzema al fetgecom a glucogen, per mitjà del glucagó).
- reserves a llarg termini: són les que trobem en el teixit adipós com a triglicèrids (greixos). S’utilitzen només quan les reserves a curt termini ja no són suficients.

Fase d’absorció : és la fase d’ingestió dels nutrients. Els carbohidrats (glucosa) és la principal font energètica i s’emmagatzema als múscul i al fetge com a glucògen; els greixos il’excés de carbohidrats i proteïnes s’emmagatzemen en el teixit i adipós; i els aminoàcids s’encarreguen de sintetitzar les proteïnes, actuen com a neurotransmissors, reguladors de membrana....

INGESTIÓ DE SÒLIDS
1. SENYALS PER A LA INGESTIÓ
A l’hora d’ingerir tant sòlids com líquids, influeixen diversos factors
Factors ambientals : rellotge que marca les hores d’esmorzar, dinar, berenar, sopar;factor sorpresa ( no tinc gana, però trobo una xocolatina); la quantitat de menjar ingerit en l’àpat anterior també fa variar el nivell d’ingesta; si mengem en grup també ingerim més , de la mateixa manera que quan anem a un bufet lliure o convidats a casa d’ algú. ( la sacietat és específica per a cada aliment)

Factors biològics : a l’organisme hi trobem repartits receptors de nutrients, quedeterminen en funció d’uns llindars, quan els nivells són baixos i aleshores produeixen la sensació de gana. N’hi ha de dos tipus: els que detecten nivells baixos de glucosa (glucoprivació), i els que detecten la baixada dels nivells de greixos. Aquests receptors es troben repartits per tot el sistema gastrointestinal i al fetge, el qual envia la informació de la manca de reserves al sistema nerviós iaquests determina la sensació de gana.


2. MECANISMES IMPLICATS EN EL CONTROL DE LA INGESTIÓ

Aquests mecanismes es troben en el sistema nerviós.

L’hipotàlem és l’encarregat de mantenir l’equilibri (canvis, desequilibris causat pel consum i el desgast d’energia).
A més a més, l’hipotàlem es molt antic filogenèticament, el que vol dir que ens mou per instints; ja que, forma part del sistemalímbic i per tant està implicat en el sistema motivacional. Així doncs, serà l’encarregat de generar la sensació de gana o de sacietat.
*la sensació de gana apareix durant la fase de dejú
L’hipotàlem rep informació hormonal sobre els nivells de glucosa en sang. Són moltes les hormones implicades en aquests processos, però l’estòmag allibera una hormona anomenada grelina. Aquesta és una hormonaorexinèrgica, que és sintetitzada quan els nivells de greix i glucosa són molt baixos. Les seves funcions són:
Modula la conducta de menjar actuant sobre l’activitat de l’hipocamp.
La grelina facilita la formació de mapes espacials, de manera que l’organisme forma millors mapes espacials sobre la ubicació del menjar.
La grelina també actua sobre els mecanismes de reforç: augmenta l’activitat dopaminèrgicade l’àrea tegmental ventral i del nucli accumbens. Això estimula la troballa de menjar i la conducta d’ingesta.
.



3. SENYALS DE SACIETAT

Les senyals de sacietat s’activen durant la fase d’absorció. Són de caràcter fisiològic però també ambiental. El temps necessari per saciar-se depèn del temps determinat de cada aliment per a sintetitzar-se.
Disposem de 2 tipus de mecanismes:
1. a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS