Torre eiffel

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1220 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 26 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
La Torre Eiffel (en francès, Tour Eiffel) va ser erigida amb motiu de l'Exposició Universal celebrada a París (França) l'any 1889. Va suposar una fita decisiva en la construcció en ferro. L'enginyer francès Alexandre Gustave Eiffel va projectar aquesta impressionant estructura reticulada de ferro colat.
Quan va ser construïda era el monument més alt del món, amb 300 metres d'altura (si se sumal'antena de ràdio que es troba a la part superior, la seva alçada és de 324 metres). Quan la van construir, la torre pesava al voltant de 7.300 tones, si bé avui dia es calcula el seu pes en més de 10.000 (a causa del museu, restaurants, magatzems i botigues que alberga). Estava previst que la torre arribés a els 350 metres, però els veïns es van alarmar per l'amenaça que un edifici tan alt poguéscaure, i es van manifestar provocant un canvi de plans.
Els 24 últims metres corresponen a una antena de ràdio que va ser afegida molt després. Segons la temperatura ambiental, la cúspide de la Torre Eiffel pot acostar-se o allunyar-se del sòl uns vuit centímetres, a causa de la dilatació tèrmica del metall. D'acord al lloc web oficial del monument, per a arribar al cim cal recórrer 1665 graons(i no 1792, nombre que alguns prenen, per cert en al·lusió a l'any de la instauració de la Primera República Francesa).
El manteniment de la torre inclou l'aplicació de cinquanta tones de pintura cada cinc anys, a efectes de protegir-la de la corrosió. En ocasions, es canvia el color de la pintura (el 2005 la torre mostrava una tonalitat marró). En el primer pis, hi ha consoles que permeten votarl'elecció del futur color de l'estructura. El color original de la torre va ser el groc, encara que avui dia no quedi gens d'ell. Es considera que, aproximadament la meitat de les unions amb les quals compte l'estructura estan realitzades per motius de seguretat, és a dir, que la torre es mantindria en peus encara que fallessin la meitat de les unions entre les seves peces. Això va garantir desdel principi la fiabilitat de la Torre, conseqüència del fet que en el moment de la seva construcció molts parisencs tenien por que pogués caure originant una catàstrofe. Entre 1889 i l'any 2004, la Torre Eiffel va rebre més de 200 milions de visitants provinents de la mateixa França i d'arreu del món. La Torre Eiffel és el lloc més visitat del planeta.

Inicialment fou tema de controvèrsiad'alguns, la Torre Eiffel va servir com a presentació a la Exposición Universal de París de 1889, la qual va acollir a més de 236 milions de visitants des de la seva inauguració. La seva mida excepcional i la seva silueta immediatament recognoscible van fer de la torre un emblema de París.
Concebuda en la imaginació de Maurice Koechlin i Émile Nouguier, cap de l'oficina d'estudis i cap de l'oficina demètodes, respectivament, de la companyia Eiffel & CO, va ser pensada per ser el «clau (centre d'atenció) de l'exposició de 1889 que se celebraria a París», que a més celebraria el centenari de la Revolució Francesa. El primer plànol de la torre va ser realitzat en juny de 1884 i millorat per Stephen Sauvestre, el arquitecte principal dels projectes de l'empresa, que li va aportar mésestètica.
El 1 de maig de 1886, el Ministre de Comerç i Indústria, Édouard Lockroy, entusiasta partidari del projecte, va firmar un decret que declarava obert «un suport per a l'Exposició Universal de 1889» '». Gustave Eiffel va guanyar aquest suport econòmic i un conveni el 8 de gener de 1887 que va fixar les modalitats de construcció de l'edifici.

La Torre Eiffel vista des del Camp de Mart.Construïda en dos anys, dos mesos i cinc dies (de 1887 a 1889) per 250 obrers, s'inaugura oficialment el 31 de març de 1889. Sofrint-ne una corrosió molt freqüent, la Torre Eiffel no coneixerà veritablement un èxit massiu i constant fins als anys seixanta, amb el desenvolupament del turisme internacional. Ara acull més de sis milions de visitants cada any.
Els seus 300 metres d'alçària li van...
tracking img