Transformació agràries i expansió industrial al segle XIX

Páginas: 7 (1602 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2014
Historia
pàg. 121 -1
a) Com es va realitzar a Espanya el procés de reforma agrària? Quines particularitts presentava l'estructura de la propietat a Catalunya?
La reforma agrària liberal a Espanya es va realitzar mitjançant l'aprovació de dues mesures fonamentals: l'abolició dels senyorius i l'otorgament de drets jurisdiccionals als pagesos. A més, es van dur a terme dues desamortitzacions (al1837 i al 1855) l'objectiu de les quals era garantir que els petits i mitjans pagesos poguessin ser propietaris de les terres desamortitzades. Tanmateix, això mai no arribà a succeir perquè els nobles les van comprar.
A Catalunya, a diferència de la resta d'Espanya, hi van aparèixer contractes a llarg termini que permetien, per una banda, que el pagès pogués quedar-se amb una part de la collita,i per l'altra, que apliqués mesures innovadores a la terra per tal d'augmentar-ne la producció.
Hi van haver dos contractes característics a Catalunya: la masoveria (el pagés podia viure a la finca a canvi de cultivar-la) i la rabassa morta (al pagés li donaven una finca per plantar vinya, en el moment en 2/3 dels ceps plantats incialment haguessin morit, el contracte finalitzava). Amb aquestscontractes els pagesos podien estar anys i anys a la mateixa finca.
b) Quina evolució va seguir la població espanyola i la catalana al segle XIX en comparació de las dels països més industrialitzats d'Europa?
La evolució demogràfica espanyola i catalana al selge XIX va ser important dins del país ja que es va duplicar la població gràcies a la millora de la dieta, l'eliminació d'epidèmiesdeterminades i l'expansió dels conreus. Ara bé, si comparem l'evolució de la demografia espanyola amb la d'altres països industrialitzats de l'època comprovarem que és molt inferior. Això es deu a que a Espanya hi havia una taxa de natalitat i mortalitat molt elevades i l'esperanca de vida era molt baixa.
Pel que fa als moviments migratoris a l'interior del país, es va produir un èxode rural. La gentva emigrar del camp a la ciutat i de l'interior a la costa.
Pel que fa als moviments migratoris internacionals, hi va haver un important corrent migratòria cap a Sud Amèrica. A Cuba hi ha anar un important contigent migratori català.
c) Com es va produir la industrialització de Catalunya? Quins obstacles va trobar per al seu desenvolupament? Quines característiques presentava la indústriacatalana?
La industrialització a Catalunya es va iniciar en el sector tèxtil. En una primera etapa, les indústries estaven situades a prop dels ports donat queutilitzaven la màquina de vapor i, aquesta, utilitzava l'energia del carbó. En una segunda etapa més tardia, es va començar a aprofitar l'energia hidràulica la qual cosa va comportar un canvi en la localització de les indústries que es van haverde desplaçar de la costa a l'interior per tal de situar-se a prop dels cursos alts dels rius.
La indústria catalana va trobar diversos obstacle que van impedir el seu desenvolupament: la pobresa del subsòl català (no hi havia carbó), la feblesa del mercat espanyol (la capacitat de compra era escassa per part de la gent) i la fam del cotó (problema derivat de la Guerra de Secessió dels EUA que vafer que hi haguessin problemes per obtenir cotó).
La indústria catalana es caracteritzava per ser de tipus lleuger. En una primera etapa és localitza a prop dels ports (vapors) i una segona etapa a l'interior, a prop dels cursos alts del rius (formant colònies).

d) Quina evolució va seguir a Espanya la consolidació de la siderúrgia? Quins elements van obstaculitzar el desenvolupamentindustrial d'Espanya?
Els primers vestigis de indústria siderúrgica que es donaren a Espanya els trobem a Andalusia (Málaga). Més tard, l'hegemonia d'aquesta indñustria la va tenir Astúries gràcies a la trobada de jaciments de hulla. Per últim, i la més important pel que fa a indústria siderúrgica, la trobem al País Basc (a Biscaïa). Biscaïa tenia extenses mines de ferro. Aleshores, va establir un eix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Transformacions agràries i expansió industrial al segle XIX
  • T.5 transformacions agràries i expansió industrial al segle XIX
  • Resum T5 Transformacions Agr Ries I Expansi Industrial Al Segle Xix
  • Tema 7 Transformacions agràries i expansió industrial en el segle XIX
  • Expansió industrial segle xix a espanya i catalunya
  • Transformacions agràries i expansió industrial s.xix
  • Història. 2N Bat Tema 5. Transformacions Agràries I Expansió Industrial Al Segle Xix
  • Transformacions agràries, expansió industrial, societat i moviments socials del segle XX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS