universidad

Páginas: 15 (3687 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2014
Pedagogia social / Dossier electrònic               Professor: Miquel Gómez Serra
Universitat de Barcelona  / Departament de Teoria i Història de l’Educació



En aquest document trobaràs una guia de treball de les lectures següents:
1. MEIRIEU, Philippe (1998): Frankenstein educador. Barcelona: Laertes.
2. POSTMAN, Neil (1990): La desaparició de la infantesa. Vic: Eumo Editorial.
3.SARTORI, Giovanni (1998): Homo videns. La sociedad teledirigida. Madrid: Taurus.

Has de tenir en compte que aquestes guies de treball tan sols volen acompanyar-te, tot facilitant el teu procés de lectura i d’aprenentatge. No pretenen exhaurir els punts interessants o els aspectes que cal treballar en cada lectura; sols volen apuntar alguns de bàsics que sí que cal plantejar-se.
Estem convençutsque, al llarg de la lectura, tu trobaràs molts altres aspectes interessants i que poden ser objecte de reflexió i de comentari. Apuntate’ls i comparteix-los amb les teves companyes i companys de classe.

MEIRIEU, Philippe (1998): Frankenstein educador. Barcelona: Laertes.
La lectura d’aquesta obra de Philippe Meirieu et permetrà reflexionar sobre diversos aspectes de les relacions i lesdinàmiques socioeducatives. En el moment de realitzar aquesta lectura, t’aconsello intentar respondre algunes de les preguntes següents:
1. Resumeix en un màxim de 50 paraules alguna de les tesis centrals de l’obra de Meirieu.
2. Comenta breument el concepte d’intel.ligència històrica. Quins han estat els mecanismes que en èpoques passades han garantit la transmissió interge­neracional d’aquestaintel.ligència? Per què avui dia aquests meca­nis­mes ja no són, segons opinió de l’autor, efectius ni eficaços?
3. L’obra de Meirieu es construeix a partir d’una premissa fonamental: L’educació vol dir acceptar la independència i la llibertat de l’altre, el veritable subjecte de l’educació és l’altre i aquest és lliure i té una existència pròpia i independent. Comenta-la i reflexiona sobre les sevesrepercussions en l’acció socioeducativa, tant en l’ordre teòric com pràctic.
Et sembla que aquesta premissa afecta de la mateixa manera tots els espais i totes les accions de l’univers de l’educació social? Quines diferenciacions podries establir, en funció de l’aportació de Meirieu, pel que fa a l’acció en un programa d’educació de persones adultes i al treball socioeducatiu desenvolupat en uncentre de tractament en règim de privació de llibertat?
Reflexiona sobre les relacions que es poden establir entre aquest presu­pòsit de Meirieu i el relat de Will Hunting.
4. L’autor es refereix a les calamitats de tot procés educatiu: «Porque la educación (todo educador lo sabe) está siempre llena de “calamidades”: los niños son maleducados y le sacan la lengua a la gente en vez de dar amablementelos buenos días; los alumnos no entienden jamás lo que toca cuando toca; no se aplican lo suficiente en matemáticas y están distraídos en clase; cuando tienen buenos resultados en la escuela y podrían cursar la carrera superior que quisieran, a veces les da por hacer teatro o ponerse a viajar; hacen cosas feas en la cama y, por la noche, no vuelven a casa a la hora estipulada; se pelean entreellos y no respetan a sus mayores; a veces, incluso, enferman y nos dan tremendas preocupaciones... todo eso si, sencillamente, no se fugan para ponernos a prueba o para “irse con una chica que, realmente, no les conviene”. La educación está llena de “cala­mi­da­des” porque es una aventura imprevisible en la que se construye una persona, una aventura que nadie puede programar.» (pàg. 64).
Comental’anterior paràgraf i explica’m alguna situació que exemplifiqui una calamitat educativa que hagi afectat la teva trajectòria vital o educativa.
5. Comenta la frase següent: «... la educación sólo puede escapar a las desviaciones simétricas de la abstención pedagógica (en nombre del respeto al niño) y de la fabricación del niño (en nombre de exigencias sociales) si se centra en la relación del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • LA UNIVERSA
  • Universidad
  • universo
  • universidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS