universidad

Páginas: 5 (1208 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2014


PRÀCTICA








1
La indústria automobilística ha passat de ser una indústria intensiva en treball a una indústria intensiva en capital.
La notícia de la fallida de Detroit ha posat en relleu els canvis en la ciutat.
a) Busca informació sobre Detroit i els canvis en la seva estructura productiva.
Als anys 50, la població de Detroit va augmentar fins a 1,8 milions de personesdegut a la industria automobilística que atreia per el seu treball i els bons salaris.
A principis dels anys 60, les empreses automobilístiques van començar a obrir plantes en altres ciutats i com a conseqüència els bens i els ingressos d’impostos van descendir.
Anys després, es van començar a importa automòbils de Japó que va reduir la producció de la indústria automotriu als EEUU.
Quan es vaproduir la crisi en aquest sector al 2009, només quedaven algunes fàbriques de General Motors i Chrysler. Milers de treballadors van acabar fora de la ciutat que va perdre prop de 250.000 habitants entre 2000 i 2010.
El resultat es una població pràcticament deserta que va quedar aclaparada per un dèficit pressupostari de més de 380 milions de dòlars i un deute acumulat des de fa molt de 18.500milions de dòlars.
b) Utilitza els termes de Costos d’Oportunitat i relació d’intercanvi per veure com ha variat la situació competitiva de la indústria automobilística als EUA.
Als inicis de la industria d’automoció a Detroit, al no haver-hi competència i ser una ciutat sense comerç, la venda de producció no suposava cap problema per al sector.
Al aparèixer Japó amb uns preus més competents iuna producció més elevada, van provocar que el cost d’oportunitat entre fabricar al propi Detroit i importa de l’estranger es disminuís fins al punt que l’exportació va passar a ser una part més important de les vendes.
c) Compara els treballadors qualificats i els no qualificats en funció de si surten perjudicats o beneficiats pel procés de reestructuració de la indústria automobilística?Explica com es veurà afectada la renda real tenint en compte que el preu de l'automòbil pateix una elevada competència internacional que pressiona a la baixa el preu. Nota: Suposem l’efecte a curt termini (ie., els treballadors no qualificats no poden canviar de sector).
Clarament, els més perjudicats són els treballadors no qualificats, ja que no tenen flexibilitat de treball i no es poden adaptar alscanvis. Augmenta l’atur en aquest grup de treballadors mentre que els treballadors qualificats estan millor preparats per les variacions laborals. Al ser més flexibles poden treballar en altres sectors i no els afecta tan la restauració de la indústria automobilística.
Degut a la elevada competència internacional, el sector de l’automoció als EUA, s’ha vist obligat a reduir els preus, lo qualafecta directament a la renda provocant així una disminució del poder adquisitiu amb la respectiva baixada dels salaris.
2
1. En el cas d’un model de factors específics caracteritzat per:

• El factor capital és mòbil en els dos sectors (X, Y) i els factors treball no qualificat i treball qualificat són específics.

• El bé X és específic en el factor treball no qualificat, i el bé Y ésespecífic en el factor treball qualificat.

Es demana quins seran els efectes sobre capitalistes, treballadors qualificats i treballadors no qualificat en el cas que:

a) S’incrementi el preu del bé X.

Suposem que en una economia on el Sector X equival a ‘Agricultura’ i el Sector Y equival a ‘manufactura’. Existeixen dos béns: X (vi) i Y (cotxes). Tenim treballadors qualificats (als cotxes) ino qualificats (al vi).
Si augmentés el preu del bé X, els salari nominal del sector passaria de W a W’, per tant, augmenta el salari real. Els treballadors de l’altre sector tindrien incentius a canviar-se de l’Y a l’X. Per tant, si el preu relatiu del bé Y es manté constant, els treballadors del bé X podran adquirir més quantitat del bé Y. Això, provocarà un augment del salari real al sector...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • LA UNIVERSA
  • Universidad
  • universo
  • universidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS