Valenciano

Páginas: 2 (394 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2012
Ítem tema 4
Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins a l’actualitat? Reflexiona sobretot, entorn de les novetats en la tècnica literària i del contextsociocultural.
Els anys setanta són una època marcada per diversos canvis sociopolítics que s’acceleren amb la mort del dictador, Franco. Així es normalitza la producció literària en llengua pròpia, no obstant,la recuperació total de la llengua comença al 1975 i tarda en finalitzar. A aquesta època, hi trobem un gran nombre de nous narradors que intenten mostrar tots aquests canvis de la societat, des dediferents punts de vista, a les seues obres.
Naixen novel·les amb temàtiques variades que van des de la postguerra, fins a la repercussió del maig del 68, passant per la fascinació del mon universitario la fugida i de la recerca d’u mateix i de la pròpia societat.
Es tracta de fusionar la realitat quotidiana i concreta, sovint refusada, amb elements de ficció. Els autors solen tindre formacióuniversitària i incorporen tècniques narratives modernes.
Apareix la novel·la policíaca, amb Ferran Torrent com a màxim exponent . Hi ha autors que opten per la via experimental, on és més important laforma que el contingut, com Amadeu Fabregat o Isa Tròlec. Altres reflecteixen l’evolució del realisme buscant històries reals per ampliar el públic lector, com Carmelina Sanchez-Cutillas ho fa aMatèria de Bretanya
Als anys 80 augmenta considerablement la producció de novel·les en la nostra llengua, apareix una àmplia oferta de gèneres novel·lístics i uns escriptors més centrats en la psicologiadels personatges i interessats en el contacte amb escriptors estrangers com Quim Monzó o Ferran Torrent. Destaca el tema de la ciutat i el mon urbà.
A aquesta època, autors com Rodoreda o Villalongapassen a formar part de la història de la literatura catalana.
A partir dels anys 90 fins l’actualitat l’oferta editorial en valencià és cada colp major, els escriptors participen de l’educació,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • valenciano
  • Valenciano
  • valenciano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS