Vigilar Y Castigar

Páginas: 10 (2437 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2012
Sociologia de la seguretat ciutadana
Llicenciatura en Criminologia
Universitat de Barcelona

Per
Climent Formoso Araujo
(Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions)

[pic]

Ensenyament: Llicenciatura en Criminologia
Professor: climent formoso
E-mail: climentformoso@ub.es
Tutories: dilluns i dijous, 16-17 (amb cita prèvia)


Presentació

Aquesta assignatura ofereixa l'estudiant una visió global dels problemes i reptes que planteja la seguretat ciutadana en el context de la societat global. Es una matèria que es complementa amb les especialitzades de la carrera ja que proporciona un marc per entendre els principals processos al món de la seguretat. L’anàlisi abasta tant els delictes de carrer com els de col blanc, tant la inseguretat ciutadana com altrestipus de riscos, com ara els ecològics o els relacionats amb el consum.


Objectiu

L’objectiu d’aquest curs és analitzar, de forma sociològica, els problemes contemporanis de la seguretat ciutadana, les possibilitats i limitacions per afrontar-los de les institucions i polítiques actuals, les noves tendències que es plantegen, i les implicacions que tenen per a la vida dels ciutadans. L’alumnea final del curs haurà de: (1) Relacionar problemes i processos locals que afecten a la seguretat amb dinàmiques globals. (2) Analitzar l’emergència de nous riscos, amb especial atenció a l’aparició de noves formes de criminalitat (3) Analitzar les possibilitat i límits de les institucions i polítiques actuals davant els nous reptes (4) Plantejar alternatives i discutir escenaris de futur.Els objectius pedagògics son: (1) familiaritzar-se amb debats i polèmiques actuals sobre seguretat i risc a la nostra societat (2) treballar en grup; (3) Conèixer fonts d’informació sobre seguretat, fer recerques de informació i destriar la de qualitat; (4) Elaborar informes sobre determinats aspectes d’aquestes problemàtiques.

Organització

El curs combina les sessions teòriques amb debats,seminaris, presentacions i el visionat de pel·lícules relacionades amb les problemàtiques estudiades. El programa i altres materials del curs estaran disponibles al campus virtual.

Avaluació

Hi ha dos opcions d’avaluació:

1era opció (avaluació continuada)
Participar en un treball de recerca en grup i exposar-lo, i realitzar comentaris de tres de les pel·lícules incloses en el programa. Eltreball en grup suposarà el 60% de la nota. Els comentaris un 30%. Un 10% de la qualificació es per l’assistència i participació activa a classe.

2ona opció (Avalucaió única)
Per a estudiants que no vulguin o tinguin dificultats per anar a les classes (tots aquells/es que no hi siguin presents en al menys el 75% de les classes). Examen final (dos parts: 40 test i 3 temes a escollir 2 adesenvolupar)

Els estudiants hauran de comunicar al professor l’opció d’avaluació abans del Març 2012. De no fer-ho, s’entén que opten per fer l’examen final.
Per a un bon aprofitament de l’assignatura, els estudiants hauran de fer les següents lectures.


Giddens, Anthony (2000), Un Mundo Desbocado, Madrid, Alianza
Gil Calvo, E. 2003. El Miedo es el Mensaje. Riesgo, Incertidumbre yMedios de Comunicación. Madrid: Alianza.
Torrente, Diego. 2001. Desviación y Delito. Madrid: Alianza.

La resta de lectures referenciades en el programa poden ajudar a aprofundir sobre qüestions d’interès relacionades amb cadascun dels temes.

El tema del treball col·lectiu és de lliure elecció. Les pautes de presentació i redacció es comunicaran en un document adjunt. Cal que els estudiantscomuniquin al professor la seva decisió abans de començar la recerca.
Es recomana algun dels següents:

Bandes llatines; bullying; cyber-delicte; delinqüència urbanística; grups neofeixistes; terrorisme islàmic; esport i violència; accidents de trànsit;
aliments transgènics; crisis de las vaques boges; accidents laborals, etc.



Temes

BLOC 1

1. Seguretat en les societats del risc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • vigilar y castigar
  • Vigilar y castigar
  • Vigilar y castigar
  • Vigilar y castigar
  • vigilar y castigar
  • Vigilar y castigar
  • Vigilar y castigar
  • Vigilar y castigar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS