vitamina c treball de recerca

Páginas: 20 (4916 palabras) Publicado: 27 de abril de 2014
Introducció
És de tots coneguts que la ingesta de la vitamina C, al igual que la resta de vitamines és imprescindible a la nostra dieta perquè són molts els seus efectes beneficiosos al nostre organisme, però malauradament si féssim una enquesta veuríem que 28 de cada 30 joves entre els 16 i els 17 anys no saben contestar a la pregunta de perquè és imprescindible i quina és la seva funció.
Elmeu principal objectiu amb aquest treball de recerca és informar-me de quina és la real importància de la ingesta d’aquesta vitamina per part dels humans, la seva funció dintre de l’organisme, i conèixer els problemes que comporta la seva mancança. Al mateix temps, posar en pràctica un mètode d’anàlisi que em permeti determinar si la concentració de vitamina C que hi ha present en alguns alimentspreparats és realment la que consta en el seu envàs.
A la part experimental, exposaré un dels mètodes més utilitzats per la valoració de l’àcid ascòrbic (Iodometria) i ho faré per mesurar la quantitat de vitamina C present en alguns dels sucs comercials.













1.- Què és la vitamina C?
La vitamina C, coneguda com àcid ascòrbic, forma part de les vitamines hidrosolubles, és adir, solubles en aigua i la seva fórmula consta de 6 àtoms de carboni.
Tot i que el seu nom és àcid ascòrbic, no és tracta d’un àcid, sinó d’una lactona que actua com àcid.
La seva formula empírica és , i té un pes molecular de 176,13g/mol. Te forma de cristalls blancs i fon als 190-192 ºC


Estructura de la vitamina CLa vitamina C és important perquè actua com a coenzim de moltes reaccions enzimàtiques (formació del col·lagen, curació de ferides, formació de l’os... ), actua com agent reductor (absorció del ferro, protecció de vitamines A,E i algunes B de l’oxidació...) i també com antioxidant ( protecció de l’estrès oxidatiu )
L’àcid ascòrbic és essencial pels humans i per alguns mamífers ( primats,conillets d’índies i ratpenats ),també ho és per un número reduït d’aus i alguns animals marins.
L’espècie humana no la pot sintetitzar perquè no té l’enzim que la catalitza la última etapa de la síntesi del àcid ascòrbic, que rep el nom de gulonolactona oxidasa. Per aquest motiu l’ha d’adquirir mitjançant la ingesta d’aliments. Es degut a aquesta raó que l’àcid ascòrbic adquireix el caràcter devitamina.
Necessitem de la seva ingesta a travès de les fruites o verdures, que són les fonts primàries per adquirir-la. La carn, però, es molt pobre en àcid ascòrbic.
Com totes les vitamines, és una substancia làbil, és a dir, és molt sensible a la llum i a l’oxigen. D’altra banda, a altes temperatures o en presència de cations metàl·lics, aquesta vitamina es destrueix .Per això podem dir, que ésaltament inestable, i resulta difícil conèixer la concentració en un moment determinat.
Té una gran facilitat per oxidar-se i hidratar-se, i és per aquest motiu que s’utilitza com a indicador de la manca vitamínica dels aliments. Els aliments deshidratats o que han estat exposats al oxigen tendeixen a perdre-la.
L’absència o la sobredosi d’aquesta vitamina provoca diferents símptomes demalestar.

















2.- On podem trobar la vitamina C?
2.1.- De manera natural
Aquesta vitamina apareix per el procés que experimenta la molècula de glucosa en alguns organismes:
D-glucosa D-sorbitol L-sorbosa àcid ascòrbic
A les fruites i verdures, podem trobar la vitamina C en els seus dos estats, àcid ascòrbic i àciddehidroascobic, que apareix quan la primera s’ha hidratat i passa dos electrons. Si aquest últim també s’hidrata, la vitamina passa a ser àcid dicetoglutonic i es torna inservible i irreversible.

Àcid ascòrbic Àcid deshidroascòrbic Àcid dicetoglutonic

Podem trobar-la gairebé de manera exclusiva en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball de recerca
  • Treball de recerca
  • Treball recerca
  • Treball De Recerca
  • treball de recerca
  • Treball De Recerca
  • treball de recerca
  • TREBALL DE RECERCA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS