vitamines

Páginas: 7 (1712 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013


Les vitamines
Una vitamina és un compost orgànic que l’organisme necessita com a nutrient en petites quantitats. El terme “vitamina” va esdevenir popular a principis del s.XIX, a partir de la contracció de les paraules “vital” i “mineral”, tot i que el significat de la paraula hagi evolucionat des d'aquell temps. Un compost es anomenat vitamina quan no pots ser sintetitzat en suficientsquantitats per l’organisme i per això ha de ser obtingut a partir de la dieta.
Les vitamines tenen diferents funcions bioquímiques, inclús funcions hormonals (ex. Vitamina D), d’antioxidants (ex. Vitamina E) i de mediadors de la senyalització cel·lular, reguladors cel·lulars, creixement del teixit cel·lular i diferenciació cel·lular (ex. Vitamina A). La funció del major nombre de proteïnes (ex.Vitamina B) és la seva funció com a precursors del cofactor enzimàtic de biomolècules (coenzims), que participen per exemple en la catàlisi i substrats en el metabolisme. Quan actuen com a part de la catàlisi, les vitamines són enllaçades als enzims i anomenades grups prostètics. Per exemple, la biotina forma part dels enzims implicats en la síntesi d’àcids grassos. Les vitamines també actuen com acoenzims per transportar grups químics entre enzims. Per exemple, l’àcid fòlic transporta diverses formes de grups carbònics –metil, formil i metilè- a la cèl·lula. Tot i que aquestes funcions vitamíniques són les més conegudes, les altres funcions són igualment importants.
Les vitamines son classificades per ser hidrosolubles o liposolubles. En els humans trobem 13 tipus de vitamines:4 liposolubles (A,D,E,i K) i 9 hidrosolubles ( 8 tipus de vitamina B i la vitamina C). Les vitamines hidrosolubles, es dissolen fàcilment en l’aigua i són per tant fàcilment excretades pel cos, fins el punt de que l’anàlisi d’orina és un bon indicador del consum de vitamines. A causa del fet que les vitamines hidrosolubles no tenen tendència a ser emmagatzemades la seva ingesta diària és molt important. La vitamina A
Totes les formes de la vitamina A tenen un anell beta-ionona, al qual s'adjunta una cadena d'isoprenoides. Aquesta estructura és essencial per a l'activitat de la vitamina. El pigment de color taronja de les pastanagues pot ser representat com dos grups de retinil connectat, que s'utilitzen en el cos per contribuir als nivells de la vitamina A. L'alfa-carotè i gamma-carotè tambétenen un grup de retinil que els els dona una mica d'activitat vitamínica. Cap dels altres carotens tenen activitat vitamínica. Els carotenoides beta-criptoxantina tenen un grup de ionona i tenen activitat vitamínica en els éssers humans.
El grup de retinil, quan està unit a una proteïna específica, és l'únic absorbidor de llum primària en la percepció visual. El compost està relacionat ambla retina de l'ull. El grup de retinil també funciona en l'àcid retinoic, que exhibeix activitats semblants a les hormonals a altres parts del cos.
La vitamina A es pot trobar en diverses formes:
Retinol, la forma de la vitamina A absorbida a partir d’aliments d'origen animal. És de color groc, soluble en greixos i té una gran importància en la visió i en el creixement ossi. Atès que la forma d'alcoholés inestable, la vitamina normalment es produeix i s'administra en forma d'acetat de retinol o palmitat.
Altres retinoides. Són una classe de compostos químics que estan relacionats químicament amb la vitamina A i s'utilitzen en medicina.
Els carotens alfa-carotè, beta-carotè, gamma-carotè i el beta-criptoxantina xantofil (tots contenen anells beta-ionona). Es troben en herbívors i omnívors quetenen l'enzim necessari per a convertir aquests compostos en retinal. Tenen la mateixa funció que el retinol en els carnívors.Els carnívors en general no saben convertir carotenoides que contenen ionines. Els carnívors purs com els gats, en no tenir beta-carotè 15,15 'monooxigenases, no poden convertir carotenoides a retinals. Això significa que no poden obtenir la vitamina A en forma de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vitaminas
  • Vitaminas
  • Vitaminas
  • Vitaminas
  • Las Vitaminas
  • VITAMINAS
  • vitamina a
  • Las Vitaminas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS