Restauració borbònica (1875-1898)

Páginas: 10 (2493 palabras) Publicado: 29 de enero de 2012
TEMA 7 - ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA [1875 - 1898]
EL SISTEMA POLÍTIC DE LA RESTAURACIÓ
UN NOU SISTEMA POLÍTIC
Pronunciament de Martínez Campos aconsegueix restaurar monarquia d’Alfons XII. Exèrcit i grups conservadors li donen suport amb esperança de tornar a l’estabilitat política i posar fi als intents de revolució democràtica. Cánovas polític del moment assumeix la regència fins latornada del rei al 1875. Elabora constitució basada en bipartidisme i pau per posar fi a guerra de Cuba i conflicte Carlí.
Constitució del 1869 havia quedat sense efecte després de la república per això convocar eleccions per corts constituents. Cánovas no era partidari de sufragi universal sinó censatari però va fer eleccions amb aquest sistema.

LA CONSTITUCIÓ DEL 1876
- Liberalismedoctrinari
- Sufragi censatari
- Sobirania compartida entre rei i corts bicamerals
- Conservadora inspirada en monarquia, religió i propietat
- Considerava la monarquia superior amb poders com: dret a vet, nomenament ministres i potestat de convocar corts, suspendre-les o dissoldre-les
- Confessionalitat catòlica de l’estat tot i que tolerava altres creences
- Declaració de drets (restringir dretsimpremta, expressió, associació i reunió)

BIPARTIDISME I TORN PACÍFIC
Cánovas introdueix sistema de govern basat en bipartidisme i el torn pacífic on té lloc alternança de poder entre conservador i liberal per posar fi als pronunciaments. Anomenats partits dinàstics perquè depenia de la monarquia i no de eleccions qui assumiria el govern. Canviaven a causa de crisi política o desgast de poderdel partit governant.
L’exèrcit passa a ser un organisme de menys poder quedant subordinat al poder civil; des de 1875 la seva missió va ser defensa de la seguretat i independència del país. Tot i això disposaven d’un elevat pressupost. Així eliminen els continus pronunciaments i el protagonisme de l’exèrcit.

LA FI DELS CONFLICTES BÈL•LICS
S’estabilitza el règim amb la fi de guerrescarlina i cubana. A Catalunya els carlins van aconseguir diverses victòries com la d’Alpens i la de Castellfollit però al 1875 l’exèrcit liberal aconsegueix derrotar-los. El conflicte va continuar al País Basc i Navarra, aconsegueixen afeblir-los fins a que es van rendir i Carles s’exilia a França. La conseqüència de la derrota carlina va ser l’abolició definitiva del règim foral. Al País Basc s’hi vaestipular un sistema que atorgava autonomia però a canvi havien de pagar a l’administració central.
L’acabament de la guerra carlina va fer més fàcil centrar-se amb la cubana i al 1878 es firma la pau de Zanjón. Incloïa amnistia, abolició de l’esclavitud i promeses de reformes polítiques i administratives on Cuba tindria representants a les corts espanyoles. El retard del compliment d’aquestesreformes provoca l’any 1879 la guerra chiquita.

LA VIDA POLÍTICA I L’ALTERNANÇA DE PODER
ELS PARTITS DINÀSTICS
Cánovas transforma el partit Alfonsí que durant el sexenni havia defensat restauració monàrquica en el partit liberal conservador (partido conservador). Tenia un projecte bipartidista per tant proposa a Sagasta la formació d’un partit de caràcter progressista (partido liberal);alternança de poder: torn pacífic amb objectiu d’assegurar estabilitat institucional. Quan el partit governant patia un desgast polític i la confiança de les corts, el monarca cridava al partit de l’oposició.
Conservadors catalans: Manuel Duran i Bas, Josep Ferrer i Vidal, Manuel Girona, Joan Mañé Flaquer. S’oposen a la tolerància de cultes, a la política centralitzadora de Cánovas i al reformismeproposat pels liberals (llibertat d’associació, judicis amb jurat, sufragi universal...)
Liberals catalans: Víctor Balaguer, Francesc Rius Taulet. Diari “la vanguardia” com a portaveu. Defensaven reformisme, augment llibertats individuals, ampliació bases socials del sistema i menor influència de l’església.

FALSEJAMENT ELECTORAL I CACIQUISME
El sistema del torn pacífic es va mantenir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Restauración Borbónica (1875-1898)
  • L’època de la restauració borbònica (1875 – 1898)
  • La restauració monàrquica
  • La restauració monàrquica (1875
  • Restauracio borbonica
  • Restauració Borbonica
  • La Restauració Borbònica
  • La Restauracio Borbonica T1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS