L'Univers. Galàxies

Páginas: 7 (1712 palabras) Publicado: 26 de diciembre de 2013

L’UNIVERS. GALÀXIES




















L’Univers està format per moviment, expansió, llum i foscor.
Els astrònoms creuen que es va formar fa 13,6 bilions d’anys, ja que la Terra en té aproximadament 4 bilions d’anys, per tant l’Univers és 3 cops més vell que la Terra. Les estrelles que comprenen l’Univers es mantenen unides gràcies a la força de la gravetat, i han anatformant galàxies amb el pas dels anys.

Què és una galàxia?
Una galàxia és una acumulació de cents de bilions d’estrelles en grup que no es toquen entre sí. Aquestes galàxies són enormes.
Els astrònoms grecs van observar una franja blanca que van anomenar Via Làctia perquè sembla un riu de llet. Aquesta llum està produïda per un conjunt d’estrelles que no es poden veure a simple vista.
Eltelescopi Hubble mostren una gran varietat de galàxies, com per exemple:
Galàxia del Barret (M104): conté una massa de quasi 800 bilions de cops més gran que el nostre Sol i es troba a 28 milions d’anys llum de la Terra. L’envolta un dens anell. Gràcies a l’observatori Chandra, que fa fotos dels raigs X; el telescopi espacial Hubble, que capta els anys llum que hi ha fins a la Terra, i el Spitzer,que capta i examina els infrarojos i les emissions de calor proporcionen una imatge d’aquesta galàxia.
Galàxia del Remolí (M51): té un centre amb moltes estrelles que el fa molt dens.
Galàxia del Centaure A: envia una gran quantitat de ones de radi per tot l’Univers al llarg de tot el dia. És la més propera a les galàxies actives, que són aquelles que emeten molta energia dels seus nuclis.
Através del telescopi Hubble “pots tornar enrere en el temps”, ja que conté informació de com eren les galàxies abans de que es formés la Terra. La galàxia més propera és l’Andròmeda, situada a 2 milions d’anys llum. És a dir, observant les estrelles més llunyanes els astrònoms poden veure l’evolució de les estrelles al llarg de l’Univers.
Les galàxies tenen diferents formes i tamanys:
Espirals(com la Via Làctia): amb braços espirals i un gran disc central. Contenen molta pols i gas estel·lar, on moltes estrelles s’estan formant ara mateix.
El·líptiques: amb una forma esfèrica i sense braços. No contenen tanta pols ni gas, i sembla que les estrelles fa més temps que s’han format.
Irregulars: contenen molta pols i gas, però no tenen forma d’espiral.
Què són els nuclis galàctics actius?Els nuclis galàctics actius són generadors d’energia que produeixen una gran quantitat de llum. Entre aquests nuclis galàctics trobem el fenomen quàsar, que produeix més d’un trilió d’energia que el Sol. Poden produir una llum més potent que una galàxia sencera.
Una galàxia nana anomenada Canis Major apunta la Via Làctia, i degut a la gravetat tindrà lloc una col·lisió sense escapatòria. Aixòprovocarà que el grup d’estrelles de la galàxia nana s’allargui i es deformi.

Com es va formar l’Univers?
Fa molts anys va haver-hi una gran explosió anomenada Big Bang. Tota la massa es trobava en un mateix lloc, que es va anar expandint, i les diferents parts –algunes més denses que d’altres- es van contraure i amb la gravetat es van formar les galàxies, i els núvols de gas van formar lesestrelles. La primera galàxia va aparèixer aproximadament un bilió d’anys després del Big Bang.
Per observar la nostra galàxia tenim dificultats ja que no la podem veure des de fora i la pols i el gas ens molesta. Creiem que la nostra galàxia és una espiral d’uns 100 mil anys de longitud i uns 3 mil anys llum de nucli. Totes les estrelles de la galàxia orbiten al voltant del centre, i el que forma elsbraços és un conjunt de matèria situada a un lloc més dens de la galàxia on es troben més apinyades.
La galàxia Andròmeda és una galàxia bessona a la nostra situada a milions d’anys llum, amb aproximadament la mateixa grandària i l’objecte més llunyà que podem observar a simple vista. Andròmeda possiblement sigui una fusió de dues galàxies que s’han fos, ja que té doble nucli. En uns bilions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • Galaxias
  • la galaxia
  • galaxias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS