L'enigma de la vaca sagrada/marvin harris

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (991 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 24 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
L’ENIGMA DE LA VACA SAGRADA

(Marvin Harris)

Antropologia Social
Marvin Harris va néixer a Brooklyn l’any 1927, i va morir a Colombia l’any 2001. És el creador del materialisme cultural,i tingueren una gran influencia en ell: Karl Marx, l’evolucionisme cultural de White, l’ecologisme de Steward, el comportament psicològic de Skinner i els conceptes emic i etic enunciats inicialmentper Pike.
Marvin Harris va insistir en que el principal estudi de l’antropologia, és donar explicacions causals sobre les diferencies i similituds dels pensaments i comportaments dels grupshumans. EL treball de camp de Harris a Brasil i en l’Àfrica de parla portuguesa es va desenvolupar a partir d’aquesta idea. Entre llurs publicacions es troben: “Ciutat i País a Brasil” (1956) “Minoriesal Nou Món” (1958) en col·laboració amb Charles Wagley, “Patrons de raça a les Ameriques” (1964).   “La natura de les coses culturals” (1964), “Cultura, home i natura” (1971), L’auge de la teoriaantropològica (1968), “Vaques, porcs, guerres i bruixes” (1974), “Amèrica ara: Perquè res funciona” (1981) o "Bo per menjar" (1998).
El text de M. Harris exposa el xoc que provoca el costum de noconsumir determinats tipus d’animals en un país pobre i superpoblat (700 milions d’habitants) com l’Índia, fet que pot ser interpretat com a contrari a l’interès econòmic.
L’Índia té la majorpoblació vacuna del mon (180 milions de bovins als que s’ha d’afegir 50 milions de búfals) gràcies a que ningú mata aquesta espècie, ja que està prohibit per la Constitució Federal India.
SegonsHarris la perspectiva emic caracteritza a les estratègies de l’antropologia que es basen en la visió pròpia d’una cultura. Per contrari el mètode etic representa un enfocament exterior i per tantobjectiu i científic. Reunint les normes/lleis més importants d’una societat podem analitzar cultures.
El centre de la qüestió està en trobar l’explicació de per que els hindús no mengen carn de...
tracking img