L'emigració gallega del segle XIX en la poesia de Rosalia de Castro

Páginas: 4 (918 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2015



Introducció
El tema d’aquest treball consisteix en mostrar com es reflecteixen els processos de migració gallega en la literatura. Aquests processos van tenir inici a mitjans de segle XIX, icontinuaren cada vegada amb una major intensitat durant el segle XX. Els moviments migratoris foren causats per la manca de ma d’obra en el sector terciari i la precarietat dels minifundis gallecs. Elminifundi nasqué com un intent de distribuir de manera equitativa la terra entre els hereus de la família, subdividint i repartint les parcel·les de terra. Així, amb una taxa demogràfica molt alta,en poques generacions la terra va arribar a subdividir-se tant, que la majoria de les parcel·les van acabar sent tant petites que eren insuficients per sustentar una família o ser econòmicament viablesD’aquesta manera, i com va passar a tot el país, es va originar un èxode rural, en el que la població pagesa emigrà als nuclis urbans a fi de treballar en el latent desenvolupament industrial ques’estava produint.
Les ciutats receptores d’aquesta gran onada de migració es veieren incapaces d’absorbir tot l’excedent rural en les seves províncies. Com a característica d’aquestes migracions, caldestacar la gran mobilitat de la població que, en adonar-se de la gran concentració i superpoblació que s’estava donant a lloc, optaren per dues opcions: la primera fou la migració exterior, en la quecal destacar Galicia, on una gran part dels seus habitants decidiren emigrar a països de l’Amèrica del Sud, sobretot a Buenos Aires, Argentina; l’altra opció consistia en continuar els desplaçamentscap als grans nuclis de població ja desbordats.
A continuació veurem com es poden veure reflectits aquests fets en la poesia de Rosalia de Castro, el sentiment d’abandonar la terra on s’ha nascut idirigir-se a un nou destí, amb una nova gent i uns nous paisatges.

La poesia
Rosalia de Castro va néixer a Santiago de Compostela l’any 1837. Tingué emigrar, canviant de domicili diverses...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rosalia de castro
  • Rosalia de Castro
  • Poesia segle xix
  • Rosalia de castro
  • Rosalia de Castro
  • rosalia de castro
  • Rosalía de castro
  • Rosalia de Castro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS