L´aventura del catala, treball.

Páginas: 27 (6745 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2013
L´Aventura del català: de les Homilies d´Organyà al nou Estatut.








Indèx:

Introducció............................................................................................. Pág: 1
Capítol 1................................................................................................. Pág:2-4.
Capítol2................................................................................................. Pág.6-7.
Capítol 3................................................................................................. Pág.8-9.
Capítol 4................................................................................................. Pág.10-11.
Capítol 5................................................................................................ Pág;12-14.Capítol 6................................................................................................ Pág:15-17.
Bibliografía........................................................................................... Pág.17-18.






Introducció:

El següent treball és un resum del llibre del tercer trimestre de l´assignatura de català.
El llibre és ¨L´Aventura del català: de les¨Homílies d´Organya¨ al nou Estatut i el seu autor és Albert Branchadell.

Per fer el resum treball m´he basat basicament en el llibre que tenia. La veritat es que no he tingut cap dificultat de fer el treball.

L´Aventura del catalá és un llibre què és el seu tema principal és la llengua catalana, es a dir el procés i com ha arribat fins l´actualitat i la seva idea principal és que mostrar-nos elcamí que ha agafat el català des del seu naixment fins a l´actualitat.

El català va nèixer fa més de mil anys, i en tot aquest temps les has passades de tots colors. Ha conegut l´esplendor i la misèria, ha pogut arraconar altres llengüs i ha estat arraconat. Aquest llibre ens porta del naixement del català i dels seus primers textos, entre els cuals destaca les Homílies d´Organya fins al´actualitat amb el nou Estatu que ha impulsat a la renovació de la llengüa.

Aquest llibre no és una história de la llengua catalana, sinó que descriu a que s´ha hagut
d´enfrontar el català al llarg de la seva história, com els canvis orotgráfics i gramaticals etc.
És un llibre fácil de llegir amb un estil fluid i informal a vegades i va dirigit a un públic en general què és vulgui informar del´aventura del català fins ara.





Pág:1.

Capítol 1:

El llibre ens comenca dient que si de veritat el català s´hagués mort podríem saber exactament quan va ser. Però no pasa el mateix amb el naixement d´una llengua, ja que no podrem saber exactament quan va néixer una llengua, també es pot dir que considerem que neix una llengüa nova quan trobem el seu primer text. Antigament les llengüeses parlaven i dseprés d´un temps s´escrivien.
Una cosa clara és que si una llengüa es deixa de utilitzar oralment mor definitivament. Aquesta es la raó per la que es diu qué el català no ha mort en el segle XVIII encara que s´hagui deixat de escriure.
Tot va començar al selge III aC quan els romans varen envaïr la península Ibèrica. Els romans parlaven el llatí, així va ser com del llatí vasorgir el català al nord-est de la península. Per a iixó el català és una llengua románica al igula que el castellà, el francés, l´occità o l`itlià. Tot aixó s´hauria canvait si quan havien vengut el visigots utilitzaríem la seva llengua própia i no el llatí.

Segons el especialistes el català s´ha format entre els selge IV i IX, però n´hi ha altres teories que esns diuen que s´ha pogut formar ambel selge VIII perqué es quan la llengüa del llatí va canvair i va ser anomenada català.. Es pot dir que tot aixó va començar amb la conquesta dels saraïns a principis del selge VIII, a Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona fins als Pirineus.
En Joan Bastards ens diu que amb l´ocupació dels saraïns al selge VIII la població ja no parlava llatí sinó català, anomenat avant la lettre, però no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • treball catala
  • Treball Hockey Gel Catala
  • treball catala intrerrail
  • Treball català: relats de fantasmes.
  • Treball Principis De L Entrenament
  • Treball Economia De L Empresa
  • Treball catala
  • TREBALL CATAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS