L’Evolució Del CataLanisme Des De Valentí Almirall Fins a La Lliga Regionalista.(1881 – 1901) Por A.P.

Páginas: 4 (840 palabras) Publicado: 11 de abril de 2012
L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista.(1881 – 1901)
A Catalunya, el sentiment catalanista sempre havia tingut certa presència en diferents àmbits de lavida, però van haver una sèrie de fets que van promoure el seu desenvolupament i posterior assentament a la societat catalana.
Valentí Almirall va ser una de les figures imprescindibles en aquestdesenvolupament, separat de Pi i Margall després del fracàs del seu programa, va decidir reivindicar el catalanisme polític amb accions com el Congrés Catalanista, que data de 1880 amb una intencióunificadora.
A arrel d’aquest congrés, Almirall va fundar el Centra Català (1882) un partit amb una clara intenció patriòtica. Amb aquesta línia de reivindicacions, el Centre Català va organitzar el segonCongrés Catalanista (1883) amb l’objectiu de atreure més simpatitzants. El fet cabdal que va portar a terme va ser la redacció del memorial de Greuges, a l’any 1885, on es recollien els desitjosfederalistes dels catalans i la seva oposició al codi civil “general” per tota Espanya.
Les experiències viscudes durant aquests desenvolupament així com la seva cosmovisió de la realitat catalana el vanportar a la redacció de l’obra “Lo Catalanisme”.
Però finalment, el radicalisme que proposava Almirall no va tenir gaire èxit degut a que la majoria de les classes benestants de Catalunya encaradonaven el seu suport als partits dinàstics. Tot i així, la llavor del catalanisme polític ja estava plantada, i no tardaria gaire a germinar.
El desmembrament del Centre Català va provocar la formacióde la Lliga de Catalunya(1887), de caire més conservador que el del Centre Català, motiu pel qual va encaixar millor amb la burgesia catalana. La iniciativa del Missatge a la Reina Regent(1888), on esreclamava una autonomia per Catalunya i una reforma del generalitzat codi Civil van culminar amb una nova redacció d’aquest últim per part del govern espanyol. Fent balanç, en aquesta dècada, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució del catalanisme des de valentí almirall fins a la lliga regionalista
  • L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista
  • Valentí Almirall
  • Comentario de texto Valenti Almirall
  • El Catalanisme 1833-1901
  • L'Evolució
  • Filosofia Des De Humanistes Fins Locke
  • Tendències mes rellevants de la poesia des de la postguerra fins als 70.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS