"Adultez Y Aprendizaje" Mark Tennant

Páginas: 8 (1899 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2012
Anàlisi del llibre
“ADULTEZ Y APRENDIZAJE, enfoques psicológicos”
Mark Tennant

“ADULTEZ Y APRENDIZAJE, enfoques psicológicos” Mark Tennant

Mark Tennant en aquest llibre fa un enfocament sobre l’aprenentatge adult, on les diferents teories de les que tracta en el text, deriven en dues perspectives generals, segons el tipus de relació existent entre la persona i el seu entorn social ique, al seu torn, divideix en dues categories diferents:

1. Teories que subratllen la importància de la persona. Tendeixen a explicar l'aprenentatge en funció de l'estructura interna de la persona. El subjecte que aprèn és considerat com una entitat que posseeix una forma objectiva. Correspon a la intervenció psicològica descobrir, descriure i explicar aquesta forma interna partint que lapersona té una integritat que la fa considerablement independent de l'entorn social.

2. Teories que subratllen la importància de l'entorn social. Pretenen explicar l'aprenentatge i el desenvolupament en funció de les situacions externes que afecten a la persona. Per aquest motiu, la persona es veu reduïda a una posició depenent, el que implica que la persona pot ser explicada i entesa com unproducte d’influències socials, al menys en els aspectes més importants.

Amb aquesta dicotomia, Mark Tennant ens presenta un esquema simple sobre les visions i teories que hi ha en tot procés d’aprenentatge, donat que existeix una certa interdependència entre influències externes i internes en tot aquest procés, sent determinant el pes o enfatització d’un terme o l’altre en la relació persona-entornsocial.

* Des de la perspectiva de la persona existeixen dos tipus d’investigació:

1. La investigació tradicional derivada dues tradicions, humanistes i psicoanalítica, són usades per diferents autors per a explicar com els adults aprenen al llarg de les diferents etapes i fases de la seva vida. Podem destacar els treballs dels següents autors:

Psicologia Humanística

Lapsicologia humanística reafirma les qualitats humanes de la persona, tals com llibertat personal, l'elecció i la validesa de l'experiència subjectiva, l'interessar-se pel "jo" és una característica distintiva. També tenim que en l'aprenentatge autodirigit s’afegeixen aquells pensadors que defensen que en els alumnes es desenvolupa la capacitat d'una intel·ligència crítica, un pensament independent iuna anàlisi reflexiva. D'aquesta manera, l'alumne autodirigit és un individu qualificat per a emetre judicis sobre el mèrit intel·lectual de les diferents teories, arguments o proposicions. Centra les seves teories en aquest concepte:

* Knowles, presenta l'alumne que estudia al llarg de tota la seva vida, i que posseeix una sèrie d'aptituds de les quals destaco la capacitat de desenvolupar lacuriositat, capacitat de formular preguntes, capacitat d'identificar les respostes a diverses preguntes, capacitat de seleccionar fonts de dades, capacitat d'organitzar, analitzar i avaluar determinats dades, etc... I, l'educador, fomentarà aquestes capacitats dels seus alumnes a partir d'un enfocament andragògic que consistirà a acceptar a cadascun dels alumnes com una persona de valor i querespecta els seus sentiments i idees, que tracta de construir una relació basada en la confiança mútua i que exposa els seus propis sentiments; el professor ajudarà als alumnes a identificar els problemes de la vida que experimenten per culpa de llacunes existents en les seves aptituds personals.

* C. Rogers, tracta al professor com col·laborador de l'aprenentatge, i les qualitats que ha detenir com bon col·laborador seran: ser real i autèntic; apreciar, acceptar i confiar; i comprensió empàtica.

* A. Maslow, que presenta les seves idees com una teoria de motivació, que relaciona a partir d'una jerarquia de necessitats dividida en 5 nivells: nivell 1 necessitats biològiques, nivell 2 de necessitats de seguretat, nivell 3 necessitat d'amor i pertinença, nivell 4 necessitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • mark
  • Mark
  • mark
  • marka
  • Marke
  • Mark
  • MARK
  • Mark

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS