Anàlisi Tirant lo Blanc

Páginas: 5 (1157 palabras) Publicado: 16 de julio de 2013
lAnàlisi de Tirant lo Blanc

Biografia de Joanot Martorell
Va néixer a València entre 1406 i 1410. Va tenir una vida plena de lluites i desafiaments. Va participar en empreses militars d’Alfons el Magnànim i va intercanviar lletres de batalla ( a mort) amb quatre cavallers:
Joan de Monpalau
Jaume Ripoll
Felip Boïl
Gonçalbo d’Híjar
Va començar a escriure el Tirant lo Blanc el 1460.Semblaque a Anglaterra, entre 1438-39 havia iniciat un relat que romandrà inacabat: el Guillem de Varoic. És una mena de tractat de cavalleria.
La part doctrinal procedeix del Llibre de l’ordre de cavalleria de Ramon Llull i la part novel·lesca és una versió d’un episodi que es troba en el romanç anglonormand del segle XIII, Guy de Warwick.
Va morir abans del 24 d’abril del 1465 i no deixàdescendència. Tirant lo Blanc no va ser editat fins al 1490.

Autoria i datació de la novel·la
Joanot Martorell afirma a la dedicatòria que ell és l’únic autor de Tirant el 1460. En el colofó se’ns diu que la quarta part va ser acabada per Martí Joan de Galba. La transmissió del manuscrit del Tirant lo Blanc, sabem que Galba el va tenir com a penyora perquè pogués fer un préstec de cent rals aMartorell. En morir Martorell, sense haver satisfet el deute, Galba va apropiar-se del manuscrit i el va fer imprimir per mirar d’obtenir-ne algun guany.
Segons Martí de Riquer, des de la dedicatòria fins al darrer capítol, és obra de Joanot Martorell. La intervenció de Galba es limita a una lleugera revisió.
En canvi, Joan Coromines i Curt J.Wittlin, consideren que Galba preparà el manuscrit per a laimpremta introduint-hi frases o apartats sencers, inspirats o plagiats d’autors contemporanis com Joan Roís de Corella.

Estructura
Seguint l’estructura pròpia de les novel·les de cavalleries, hi ha un personatge principal(eix conductor de l’obra), una sèrie d’episodis que amplien el contingut del llibre i li donen continuïtat.
La versió castellana del 1511 va ser la primera que fragmentà elcorpus narratiu. La divisió coincideix amb els cinc nuclis episòdics que tenen en comú els llocs geogràfics on es desenvolupen els fets:
Part I: l’acció transcorre a Anglaterra, on Tirant assoleix fama com a cavaller. Els primers 39 capítols són una reelaboració del Guillem de Varoic, que també és una prosificació del poema Guy de Warwick.
Part II: escenaris marítims(Sicília i l’illa de Rodes).Tirant es consagra com un hàbil almirall. Escenes cortesanes que narren els amors entre Felip i Ricomana a la cort de Sicília.
Part III: l’imperi bizantí. El protagonista esdevé un cabdill ardit i victoriós en batalles contra els turcs, alhora que es desenvolupen els seus amors amb la princesa de l’imperi, Carmesina. Plaerdemavida, els afavoreix i la Viuda Reposada, els intenta fer fracassar.Part IV: l’heroi , que ha naufragat a les costes de Tunis, es converteix en un dirigent de les tropes nord-africanes i assoleix la conversió de nombrosos sarraïns.
Part V: Tirant retorna a l’imperi bizantí, l’allibera dels turcs, es casa amb Carmesina i esdevé emperadors fins a la seva mort.
Pel que fa a la divisió del llibre en capítols, cal atribuir aquesta responsabilitat a Galba.Temàtica i valors
És una novel·la total. Encunyat per Mario Vargas Llosa, l’obra desenvolupa tant els temes que caracteritzen el gènere, com els procediment si els mètodes narratius que utilitzen per compondre-la. Martorell va voler escriure una ficció a imatge i semblança de la realitat, amb visió globalitzadora i total. La podem qualificar com a:
-cavalleresca: se centra en la biografia d’uncavaller, descriu combats individuals i les estratègies militars. Un cavaller imaginari, ni fantàstic ni idealitzat, aconsegueix alliberar l’imperi grec dels turcs i convertir els mahometans del Nord d’Àfrica. La seva experiència la trasllada a la novel·la. Els esdeveniments de la novel·la són explicats a través de la lògica i la raó, dins els límits de la versemblança. Una novel·la cavalleresca que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anàlisi tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS