Competitividad

Páginas: 43 (10617 palabras) Publicado: 19 de abril de 2012
Competitivitat



Des d’un bon començament, m’he trobat el gran problema d’intentar analitzar els trets més importants d’aquest ampli tema. Però m’he donat compte, que és ben bé impossible realitzar-ho tal i com m’agradaria, en un plaç tan petit. Per aquest motiu i encara que no he tractat tots els temes en profunditat, he intentat almenys analitzar-los per sobre o al menysanomenar-los.

1) Introducció:

Abans de donar pas a tractar el tema principal, realitzaré una petita introducció sobre Espanya:
Espanya és una de les economies que ha aconseguit incorporar-se al grup de països desenvolupats en el darrer terç del segle XX. Aconseguint un creixement continu caracteritzat pel fet d’estar creixentment integrada en els circuits comercials i financers internacionals,suposant una transformació extraordinària del país i de les condicions de vida dels espanyols. El creixement i l’obertura de l’economia han transcorregut en paral·lel, i tots dos s’han accelerat mitjançant una integració d’Espanya cada vegada més àmplia i profunda en el seu entorn europeu, especialment intensa arran de la seva incorporació el 1986 a la CEE.
El pes d’Espanya en el comerçinternacional representa entre l’1,6% i el 2,75% del total, la qual cosa equival a entre quatre i cinc vegades el seu pes demogràfic (0,5%).
Les relacions comercials espanyoles estan molt concentrades en el seu entorn europeu. Sent els seus principals socis comercials França i Alemanya, seguits d’Itàlia, el Regne Unit i Portugal. El comerç de béns es concentra molt en les manufactures, si bé ésdestacable el pes per sobre de la mitjana europea de les seves exportacions de productes agrícoles i de serveis, sobretot dels relacionats amb el turisme. L’augment del comerç exterior, s’ha produït tant en les importacions com en les exportacions, i s’ha mantingut un desequilibri comercial permanent derivat del volum més gran de les compres a l’exterior. El procés d’integració ha tingut un efecte decreació de comerç dins del mercat únic, que ha intensificat encara més la importància del comerç exterior intra-UE. Posseir una capacitat de penetració exportadora inferior també en els mercats de la UE evidencia un dels riscos del procés d’integració: un increment de les importacions dels països membres.
Per tant, Espanya manifesta una dificultat per mantenir la competitivitat exterior, tal com s’hacomentat, per l’avanç insuficient de les nostres exportacions de béns en relació amb la tendència fortament creixent de les importacions, que resulta tant de l’imparable procés d’integració europea com de l’avanç de la globalització.
Per aquest motiu em pregunto si es degut a:
¿El nivell de preus dels productes espanyols és superior o inferior, en general, al dels nostres competidors? O ¿Quinaestà sent la participació espanyola en els mercats internacionals de productes lligats a les noves tecnologies? O ¿El nivell de costos espanyols és superior o inferior als nivells dels competidors? En definitiva, ¿Com afecten a la competitivitat espanyola els factors que l’incideixen?

Tractarem la Competitivitat explicant els factors que l’influeixen, de què depèn i els diferents mètodes perpoder-la mesurar.
Hem de tenir clar que el problema de la competitivitat de l’economia espanyola no només prové d’un problema de preus i costos. La realitat és més àmplia.
Primerament, s’ha de distingir entre competitivitat agregada i exterior. Segonament, s’ha de tenir en compte que l’evolució de la competitivitat depèn de l’incidència dels preus, els costos, la productivitat, l’especialitzacióproductiva i geogràfica, i el paper de la demanda i dels canals de comercialització.
Al llarg del treball, s’explicaran alguns d’aquest factors dels que depèn l’evolució de la competitivitat, però no tots en profunditat, si no de forma acurada dins d’altres apartats.
Tractant sempre de donar una visió dels efectes que provoca cada factor dins l’economia espanyola

2) Competitivitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Competitividad
  • COMPETITIVIDAD
  • Competitividad
  • Competitividad
  • Competitividad
  • competitividad
  • COMPETITIVIDAD
  • competitividad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS