Derecho Procesal

Páginas: 40 (9860 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2014
BLOC 2. L’OBJECTE DEL PROCÉS PENAL

 L’objecte del procés penal és la finalitat que pretenem assolir a través del judici penal. D’una banda, el procés penal té com a finalitat essencial castigar les conductes criminals, i d’altra banda compensar la víctima pels efectes del delicte. Per tant, l’objecte és doble:
Sancionar el crim
Rescabalar la víctima

TEORIA GENERAL

Acció penal

 Ésuna declaració de voluntat a través de la qual les persones posen en coneixement dels tribunals l’existència d’un fet delictiu (notitia criminis) amb la finalitat de que aquesta conducta sigui castigada o sancionada.
 No només és el dret a posar-lo en coneixement dels tribunals, sinó que inclou la petició de condemna i el seguiment del judici fins al final, és a dir, la sentència.
 L’acciópenal la poden exercitar:
Les persones físiques o les jurídiques  a través de la QUERELLA
El Ministeri Fiscal  òrgan públic amb el dret-deure d’exercitar l’acció penal quan sigui coneixedor
d’un delicte.

Fonamentació legal de l’objecte del procés penal
Art.100 LEC / art.109 i 110 CP  de tot delicte i falta neix pretensió penal (punitiva) adreçada asancionar o castigar l’autor d’un delicte, i també pot néixer pretensió civil que té com a finalitat restituir, reparar o indemnitzar pels danys produïts a la víctima.

PRETENSIÓ PUNITIVA
 Declaració de voluntat a través de la qual es sol·licita dels tribunals la persecució i el càstig dels autors d’un delicte. D’aquest concepte podem destacar 3 elements:
1. Element subjectiu  el protagonistaessencial del procés penal és la persona de l’acusat. De fet, tot el procés s’adreça a identificar i determinar qui és el culpable del delicte i a concretar el seu grau de responsabilitat, això com la pena que se li ha d’imposar.
2. Element objectiu  al procés penal només l’interessen els fets que són delictius i condemnables o tipificats al CP. També forma part de l’objectiu saber quina ha deser la pena imposada per aquests fets i la determinació de la condemna.
*La pena ve assenyalada al CP juntament amb la tipificació del delicte.

3. Element formal  mecanismes dels que disposen les persones i el MF per a posar en coneixement dels tribunals l’existència dels delictes:
Atestat policial  policia posa en coneixement l’existència d’un delicte.
Denúncia  declaració de voluntat d’unparticular que posa en coneixement l’existència d’un delicte
Querella
D’ofici
PRETENSIÓ CIVIL
 Declaració de voluntat emesa per la víctima o pel perjudicat d’un delicte a través de la qual es demana al tribunal penal que obligui al responsable d’un delicte a reparar o indemnitzar pels danys causats.
Què és el que explica que pugui exercitar-se una acció civil en un procés penal/criminal? 2 motius:
1. Motiu de caràcter econòmic  es tracta d’evitar una duplicitat de despeses (gastos) que puguin perjudicar la víctima, evitant també que l’Estat hagi d’assumir més despeses per l’existència de 2 processos.
2. Motiu de caràcter processal o judicial  es tracta d’evitar sentències contradictòries, per la qual cosa és preferible que un únic tribunal tingui coneixement d’ambdues accions.La pretensió civil és autònoma i independent de la pretensió penal, de manera que la víctima del delicte pot triar exercitar-la fora del procés penal o bé pot renunciar al dret a ser indemnitzat.


Pretensió civil dins del procés penal (Elements i contingut de la pretensió civil)
1. Elements subjectius
Víctima o perjudicat  a la pretensió civil no té perquè existir una incidència entre lavíctima del delicte i aquelles altres persones que han vist afectada la seva esfera patrimonial com a conseqüència del fet delictiu. En aquest sentit, aquestes persones, que també tenen dret a ser compensades econòmicament, reben el nom de perjudicats. Aquestes persones, però, només poden exercitar la pretensió civil al procés penal

Responsable civil (directe o subsidiari)  per fer front a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Derecho Procesal La Accione Procesal
  • Principios procesales del derecho procesal
  • Derecho procesal
  • Derecho Procesal
  • Derecho procesal
  • derecho procesal
  • derecho procesal
  • Derecho Procesal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS