Educación Y Sociologia

Páginas: 7 (1702 palabras) Publicado: 22 de enero de 2013
UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI
Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia
Diplomatura d’Educació Social 3r curs
Pedagogia Social

EDUCACIÓ I SOCIOLOGIA
(Émile Durkheim)

En l’obra Educació i Sociologia d’Emile Durkheim, l’autor identifica, fent referència al títol, l’educació com un factor social, no només propi del sector de la docència, sinó com un element innat de la societat queha de ser protegit, construït, desenvolupat i en constant remodelació per tots els estaments de la societat.
He resumit el text i he fet un anàlisi des de cinc punts de vista que crec que vol desenvolupar l’autor:
1. Caràcter social de l’educació
Aquest factor es desenvolupa en la primera part del llibre titulada L’educació: natura i funció, però durant tot el llibre aquesta idea estàpresent.
L’autor comença l’obra amb un examen crític de les definicions d’educació realitzades alllarg de la història, així com un recorregut històric del concepte d’educació en diverses societats, com la grega, romana, medieval... Analitza la influència de la societat en l’educació i seguidament defineix l’educació i assenyala la doble característica del sistema educatiu com a únic i múltiple.Seguidament es fa un anàlisi del caràcter social de l’educació. S’anomenen els dos tipus d’éssers, l’individual i el social, i de com l’educació transforma l’ésser individual en l’ésser social.
També s’analitza el fet de que l’educació, com a agent social, no elimina l’individualisme, sinó que existeix una certa implicació dels dos, ja que l’individu que opta per la socialització, opta a la vegada persí mateix. És una decisió individual formar part de la societat.
Un dels aspectes que m’ha agradat molt que es tractés ha estat el paper que juga l’Estat en matèria d’educació. Com a conseqüència de l’educació en societat, l’Estat ha de vetllar per ella, pel que pugui sorgir en un conflicte entre Estat i família. Durkheim proposa que l’Estat sigui el qui realitzi el control als educadors. Lafamília no ha de ser l’únic element d’educació, com parlem de sociologia en educació.
Durkheim aposta per una concepció social de l’educació. Aquesta afirmació contradiu algunes teories individualistes d’altres autors. Segons ell, l’ésser humà es compon de:
* Un ésser individual que fa referència a si mateix i a la seva vida privada, idèntic als animals i que es basa en l’instint per realitzarl’aprenentatge que necessita.
* Un ésser social que s’expressa en un sistema d’idees, de costums, no individuals emmarcades dintre d’un grup en el qual viu.
L’educació té com a finalitat crear aquest ésser social a partir de l’ésser egoista que representa el recent nascut. El seu objectiu és que l’individu s’assembli a l’ideal creat per la societat. Així, s’afirma que l’educació és el mitja detransformació de l’individu primari i asocial cap a l’individu socialitzat.
Personalment, coincideixo amb l’autor, ja que crec que l’educació, per naturalesa, és únicament lògica si l’emmarquem en un context social. No té sentit qualificar l’educació com quelcom individual. L’educació és la necessitat de la societat de crear éssers amb unes característiques que facin possible que aquesta societatevolucioni i no s’estanqui ni desaparegui, en definitiva que aquesta societat es perpetuï en el temps. Per tant és un sense sentit donar la responsabilitat de l’educació a l’ésser individual o a un únic sector social, com la família. L’educació ha de ser de tots i per a tots. És un dret i un deure de tota la societat.

2. L’acció educadora es realitza des de la generació adulta cap a lageneració jove.
Trobem aquesta idea en l’apartat de Definició de l’educació. Durkheim defineix l’educació com l’acció exercida dels adults cap als joves. Afirma que qualsevol paraula o gest dels adults cap als joves és part de l’educació que se’ls inculca. També afirma que l’educació és la socialització de la generació jove per part de la generació adulta.
Personalment, no estic totalment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ¿Qué es la sociología de la educación?
  • sociología de la educacion
  • Sociología de la educación
  • Sociologia De La Educacion
  • Sociología De La Educación
  • La Sociología De La Educación
  • sociologia de la educacion
  • Sociologia de la educacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS