EL franquismo

Páginas: 9 (2176 palabras) Publicado: 22 de abril de 2014
TEMA 9 – EL FRANQUISME (II)


1.1- Balanç demogràfic de la guerra civil:

No se sap prou be el nombre de morts que va causar la guerra, pero s'estableix unes 620.000 victimes de la guerra, pero que en realitat es creu que van ser el doble d'aquesta xifra. A Catalunya entre 55.000 i 60.000. A més, cal afegir a part de la mortalitat per les males condcions alimentaires, laborals.., les mésde 300.000 persones que van emigrar d'Espanya per l'exili. També cal destacar la caiguda de la natalitat (moltes persones mortes/empresonades eren joves) i la disminució d'homes respecte les dones.

Es pot calcular, que la repressió franquista i l'exili van afectar directament més de 800.000 families. L'evolució demografica suposa per a Catalunya una important font d'ocupació laboral, es vagenerar un flux migratori cap a Catalunya.

1.2- El creixement natural:

Passats els anys de la postguerra, l'evolució demografica espanyola va continuar caracterizada per un decreixement de les taxes de natalitat i mortalitat. A la decada de 1960, va aver un creixement de la natalitat, que va coincidir amb el proces accelerat d'industrialització i urbanització del pais. L'increment demografic esva convertir en un factor de pressió sobre el mercat de treball a causa del gran nombre de joves en edat de treballar (hi ha sous baixos).

1.3- Els moviments de població:

La migració interior → Va seguir dos tendencies: De les zones agricoles de l'interior fins a la periferia industrial i dins de les regions dels nuclis de població petits cap als grans. Les principals zones d'acollida vanser Catalunya, Madrid i el Pais Basc i les principals zones migratories van ser Andalusia, Castilla la Manxa, i Extremadura. A la decada de 1960 amb l'expansio economica, la migració interior es va intensificar i no es va aturar fins a la decada dels 80.

La població migratoria es va establir en arees suburbanes sense infraestructures, aquet problema de habitatge es va intensificar i elBARRAQUISME va augmentar. Les ciutats van creixer molt depressa i aixo va provocar grans disbarats urbanistics.

La migració exterior → Entre 1946 i 1950, la migració va ser cap a l'America Llatina la cual va ser molt activa. I entre 1959 cap a paisos europeus fins a 1973 quan comença a disminuir consequencia de la crisis economica internacional.

Les causes d'aquesta migració van ser els efectes delPla d'Estabilització, que provoca molta desocupació i l'oferta de llocs de treball a l'exterior. La migració exterior va tenir consequencies socials i politiques importants degut al contacte de la població emigrant amb els sindicats lliures i les organitzacions politiques estrangeres, i per la descongestió sobre l'atur interior.

1.4- La població activa:

L'evolució de la població activa esl'indicador demografic que reflecteix els canbis de la societat espanyola. Durant la dictadura la població activa del sector primari es va reduir. L'augment de la població activa en els sectors industrials i de serveis va situar a Espanya al final de la dictadura franquista per primer cop entre els paisos desenvolupats.










1.4- La població a Catalunya:

Catalunya va doblar elnumero de habitants durant el periode de la dictadura franquista. La raó d'aquest increment tan gran de la població va ser l'onada migratoria. La causa fonamental de l'atracció demografica de Catalunya va ser la demanda de ma d'obra per part de la indústria. La major part dels immigrants que van venir en aquesta onada procedien sobretot d'Andalusia, Castilla la Manxa, i Extremadura i van seracollits en municipis suburbials.

2- L'evolució economica:

2.1- La llarga postguerra (1939-1959):

La guerra civil va comportar força destrucció i uns costos economics importants com les despeses en armament. El resultat d'això va ser un descens important de la producció agrícola i industrial. També va aver un estancament i despressió economica que van durar gairebe vint anys.

En canbi els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS