El Sexenni Democràtic

Páginas: 14 (3354 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2013
El Sexenni Democràtic (1868-1874)

Introducció

És un període convuls i atapeït
Té l’inici en una pretesa “revolució” el septembre de 1868, “La Gloriosa”, que en realitat era un pronunciament. Amb aquest, es produeix:
* Un govern provisional.
* Una monarquia nova (Amadeu I)
* La I República espanyola. Democràtica amb 4 presidències i autoritària (Restauració).
També es veuran:* Moviments socials. Socialistes i anarquistes.
* Embranzida econòmica.
* Guerra Larga (Cuba)
* Tercera Guerra Carlina o Carlinada.

Inici

Durant l’últim regnat d’Isabel II (1863-1868) es va fer evident una gran crisi econòmica i malestar social.
* A nivell financer: la xarxa ferroviària va comportar una gran inversió de capital, però va donar un rendiment econòmic moltbaix.
* A nivell industrial: la indústria tèxtil de cotó catalana (la majoria del sector industrial) va patir una crisi a causa de la interrupció del subministrament de cotó a causa de la guerra de Secessió dels Estats Units (1861-1865).
* A nivell de subsistències: escassetat del blat arran de males collites a partir del 1966 (encariment del blat i atur).
* A nivell polític: davant delmalestar i davant la impossibilitat d’accedir al govern per mitjà de mecanismes constitucionals, el Partit Progressista (Prim) i el Partit Democràtic van signar el Pacte d’Ostende (1967) i més tard amb la mort d’O’Donnel els unionistes es van afegir amb el Pacte de Brusel·les (1968) amb els quals es proposaven posar la fi de la monarquia isabelina.

Revolució 1868 i Govern provisional

El 18de setembre de 1868 – Gral. Prim, Serrano i Topete duen a terme un pronunciament que va estendre’s per tota la Península amb molt d’èxit.
Batalla d’Alcolea (28 setembre 1868) a Còrdova →Gral. Serrano s’enfrenta a les últimes tropes moderades fidels a Isabel II liderades pel Gral. Pavía. Isabel II s’exilia a París i mor el 1904. Dimissió del govern.
El gral. Serrano (unionistes) va ser proclamatregent i el Prim (progressistes), president del govern provisional.

Constitució de 1869

El gener de 1869 es van convocar unes eleccions constituents per part del govern provisional. La constitució va resultar favorable al lliurecanvisme (política de comerç amb nul·les o poques traves per a què els productes travessin les fronteres, sense aranzels o aranzels baixos. Teòrics: Adam SMITH, DavidRICARDO).
Això no agradava als catalans i bascs perquè la indústria no era prou competitiva.
Laureà FIGUEROLA, impulsor de la pesseta que s’estableix el 1868 i també va eliminar els consums però es van restablir el 1870.

* Sufragi universal masculí (+25 anys)
* Caràcter democràtic i monàrquic
* Poder legislatiu bicameral
* Poder executiu del rei
* Reconeix la llibertatreligiosa (tot i que segueix pagant les despeses de culte i clergat segons la Llei Moyano)
* Regència del Gral. Serrano i cap del govern Prim.

El panorama polític

* A la dreta, els moderats fidels a Isabel II.
* Al centre, la conjunció monarquicodemocràtica. El sector unionista i un petit grup de monàrquics democràtics. Defensaven una forma de govern monàrquica, però subordinada a lasobirania nacional i un ampli respecte de les llibertats públiques.
* A l’esquerra, el Partit Republicà Federal, sorgit d’una escissió del Partit Democràtic a mitjan del segle 1868 i dirigit per Pi i Margall i Estanislau Figueras.
El federalisme propugnava un sistema de pactes lliures entre els diferents pobles o regions com una nova manera d’articular l’Estat. Defensava la separacióEsglésia-Estat.
Hi havia dues tendències:
* Els benèvols, que controlaven la direcció del partit (Pi i Margall), partidaris de respectar la legalitat i creien que el federalisme s’havia d’establir des del govern.
* Els intransigents (José María de Orense), que donaven suport a la insurrecció popular per proclamar la república federal. L’Estat s’havia de construir des del poble.
- I els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El sexenni democràtic
  • El Sexenni Democràtic
  • sexenni democratic
  • El Sexenni Democràtic
  • sexenni democràtic
  • El sexenni democràtic (1868 – 1874)
  • Sexenni democràtic o revolucionari
  • Democraticismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS