Ergonomia Cultural

Páginas: 6 (1322 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2012
Salut, Interculturalitat i Representacions socials - Màster en Salut i Benestar Comunitari 2009-2011 Gener 2011

Importància dels aspectes culturals en el moment de transferir coneixements

Introducció L’ergonomia és la disciplina científica que té per objectiu entendre les interaccions entre els humans i altres elements del sistema aplicant la teoria, principis i mètodes necessaris perdissenyar d'acord a l'optimització del benestar de les persones i de les millores del sistema1. Constitueix una disciplina relativament nova tant com a disciplina per se com en el context de l’imaginari social.

El punt de referència del naixement de l’ergonomia se situa en els treballs iniciats per Taylor i Ford (García Acosta 2002; Dul i Weerdmeester 2001), discrepant amb alguns autors apunten aque l’ergonomia existeix des dels inicis de l’evolució humana (Pretel 1999). Aquest punt de tall històric es pot justificar en el fet que és en aquest moment que s’inicien gran canvis a nivell de la salut laboral de manera coneguda, tot i que no es busqui específicament la millora en el benestar de les persones sinó la millora productiva.

L'actual imaginari de l'ergonomia es basa, en gran part,en la seva relació directa amb el treball. Aquest fet es deu a que, el laboral, és el principal àmbit d'intervenció de l'ergonomia, encara que seria important no restringir-lo només a aquest terreny, ja que segons la definició s’hauria d’aplicar en els diferents àmbits d’interacció entre l’entorn i el sers humans.

Els principals estudis utilitzats per fer aquest article de discussió s’englobendins l’òptica de l’anàlisi de lloc de treball dels països amb un procés d’industrialització avançat (Punnett i Wegmann 2004; García AM i col. 2009; Zimmermann 2000 i altres). Aquest fet indica que hi ha un biaix pel que fa als aspectes culturals de l’ergonomia. De fet, des del seu naixement com a
1

Se puede consultar la definición de ergonomía en:http://www.iea.cc/browse.php?contID=what_is_ergonomics

Salut, Interculturalitat i Representacions socials - Màster en Salut i Benestar Comunitari 2009-2011 Gener 2011

disciplina, l’ergonomia ha estat íntimament lligada al context social dels països industrialitzats. Aquest fet comporta dos punts claus sobre els que s’hauria de reflexionar: 1) Hi ha molts aspectes relacionats amb les variacions en el comportament cultural que no hanestat explorades amb profunditat, dos exemples clars son la postura sedent o bé la simbologia utilitzada en seguretat laboral (Gurr, Straker i Moore 1998, Smith-Jackson i Essuman-Johnson 2002). 2) En l’adquisició i la transferència de coneixement relacionats amb el tema de l’ergonomia i la salut laboral el fet de no considerar aquests factores pot ser motiu d’accidents i malalties en societats noindustrialitzades que fins al moment no es manifestaven.

Metodologia Anàlisis crític de dos articles centrats en analitzar els perills en la transferència de coneixements de l’ergonomia sense tenir en compte els aspectes culturals.

L’article de Gurr, Straker i Moore té per objectiu primordial explorar la transferència inapropiada de tecnologies relacionades amb l’ergonomia a societats que tenenunes bases i situacions laborals diferents a la nostra. Introdueix, per exemplificar el cas, temàtiques que tenen a veure amb la forma com els humans ens asseiem. Aquest valora un ventall de possibilitats no només limitat a la postura sedent, entenent aquesta com asseure’s a una cadira, com és l’imaginari social més ampli en la nostra societat, sinó també asseguts al terra o a la gatzoneta, com esdóna a moltes altres societats. Fent aquest anàlisis els autors són crítics en el sentit que les societats industrialitzades han fet propi un llenguatge que volen estandarditzar, però amb la dificultat que aquest no és extrapolable, en molts casos, a altres contextos culturals. Secundàriament, els autors també valoren com a problema el fet que en aquestes societats no industrialitzades hi hagi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ergonomia
  • Ergonomía
  • Ergonomia
  • Ergonomia
  • ERGONOMIA
  • Ergonomia
  • Ergonomía
  • Ergonomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS