Grécia antiga - Història del Art

Páginas: 22 (5309 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014
El PARTENÓ (Ictinos) // 447-438 a.C

Tipologia: temple
Materials: marbre de la pedrera del Pentèlic i Fusta
Estil: clàssic grec
Localització: Acròpoli d’Atenes

ANÀLISI FORMAL I ESTILÍSTIC

Anàlisi formal:
Material: Marbre
Sistema constructiu: Arquitravat
Elements de suport o alçat: columnes dòriques, (és a dir formades per la metòpa i el triglíf, el capitell dòric amb l’àbac il’equi, i el collarí) i murs, hi ha una base de 3 graons (estereòbat, que culmina amb un últim graó, l'estilòbat).
Elements suportats o cobriment: Entaulament compost d'arquitrau, fris i cornisa que recorre tot el perímetre horitzontal, també hi ha una coberta inclinada a dues aigües i 2 frontons triangulars.
Espai exterior: El partenó va ser construït seguint els preceptes de l'ordre dòric. És untemple octàstil (8 columnes façana principial) amb dos pòrtics hexàstils (segona filera de 6 columnes a cada façana) i perípter(tot l'edifici envoltat de 17 columnes), és mònòpter. La columna té un fust amb estries, sense base i amb un capitell sense decoració. El fris està decorat amb tríglifs i mètopes, el frontó tenia decoració escultòrica i se sap que abans era policromat.
Espai interior: Laplanta és rectangular, i està dividida entre la pronaos, pòrtic oriental hexàstil, pel qual s'accedeix a la naos (sala principal on es guardava l’estatua de la deesa). Hi ha també un altre pòrtic occidental que comunica amb l'opistòdom, la sala més petita (on es guardava el tresor del tample).
Tot calculat matemàticament. recerca de l’harmonia a través de les matemàtiques.
Decoració: La blancor delmarbre pantèlic contrastava amb la policromia original, avui perduda, de vermells, daurats i blaus de capitells, entaulament i frontó.

Anàlisi estilístic
Estil: Perany al Grec Clàssic. Hi podem trobar trets principals com ara la tipologia de temple, estil dòric, mesura humana, refinaments òptics per aconseguir harmonia visual, arquitravat i el material més usat és el marbre.
Antecedents:cultura cretènca i minòica.
Influències posteriors: renaixement, neoclacisime i en temples romans.
L'autor també va fer el temple de Nike Àptera a la mateixa Acropolis.

FUNCIÓ I SIGNIFICAT
Funció religiosa, estètica, per demostrar el poder de la ciutat. És l’edifici més important de l’Acropilis i l’element vertrebador.
És un temple dedicat a Atena, protectora de la ciutat. la seva decoracióexplica episodis de la deesa Atena. Hi havia representades escenes del naixement d'Atena i de la disputa entre Atena i Posidó. Destaca per ex. el fris de les panatenees, festa en honor a Atena que es celebra cada 4 anys.
i a les mètopes escenes de lluites mitològiques
Molta de la decoració escultòrica es troba actualment repartida actualment entre el Museu del Louvre i el Museu Britànic.
ElPartenó, al llarg dels segles també ha estat una església cristiana, una mesquita, un magatzem de pólvora i finalment una bomba dels venecians el va deixar com està actualment.
ERECTÈON (Mnèsicles) // 421- 405 a.C

Tipologia: temple
Material: marbre del Pentèlic
Estil: grec clàssic
Localització Acròpoli d’Atenes

Anàlisi formal:
Sistema constructiu: arquitrava
Elements de suport: les columnesjòniques, els murs i les cariàtides. Les carcat de l’ordre jònic: columnes amb base, fust més esvelt i capitell (amb volutes).

Elements suportats: l’entaulament format per l’arquitrau, el fris amb relleu continu i la cornisa. A sobre hi havia una coberta a dues aigües que tenia un frontó que la rematava per davant i un que la rematava per darrera, a més hi havia acroteris sobre la coberta.Actualment la coberta de dues aigües ha desaparegut.

Espai exterior: és un edifici irregular a causa de què van construir-lo en un terreny desigual i a més a van haver d’encabir-lo entre els antics temples de culte de Zécrops i Erecteu, els quals van acabar unint-se per formar l’Erectèon que coneixem actualment. La seva façana general de tot l’edifici consta d’un pòrtic nord hexàstil, una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia antiga
  • Història antiga
  • Història antiga
  • La Educacion En La Antiga Grecia
  • ART CLÀSIC. GRÈCIA
  • Recensions història antiga (grècia i egipte)
  • Recensions història antiga (grècia i egipte)
  • Antig Edad E Historia De Los Nematodos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS