MICROBIOLOGIA

Páginas: 16 (3909 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2015

TEMA 9. MICROBIOLOGIA
1. GENERALITATS
1.1 CONCEPTES

Microorganismes/microbis:
Extens i variat grup d’éssers vius que, a causa de les seues reduïdes dimensions sols poden ser observats al microscopi electrònic.
Microbiologia:
Ciència que estudia els microorganismes. Estudia la seua diversitat, evolució, el seu paper en els ecosistemes, en el éssers humans, en els animals i en vegetals.

1.2CLASSIFIACIÓ

VIRUS
Formes acel·lulars VIROIDES
PRIONS
VIRUSOIDES


Procariotes BACTERIS
Formes cel·lulars CIANOBACTERIS

PROTOZOUS
Eucariotes ALGUES UNICEL·LULARS
FONGS


1.3 CARACTERISTIQUES DELS MICROORGANISMES

Facilitat d’intercanvi de substàncies amb l’exterior: el menut volum que ocupa el citoplasma d’un organisme manté una gran superfície de contacte amb el seu entorn, laqual cosa facilitat l’intercanvi de substàncies entre el medi extern i el citoplasma cel·lular.
Les reaccions metabòliques transcorren a gran velocitat: les xicotetes dimensions permeten que tots els punts estiguen relativament pròxims, per la qual cosa les pèrdues d’activitat enzimàtica per dilució s’eviten al màxim.
Alteren en molt poc de temps el medi on viuen: són capaços de capturar nutrientsdel medi i metabolitzar-los amb gran rapidesa, de forma que originen abundants productes de rebuig, que expulsen al medi extern. Així, consumeixen ràpidament els nutrients del medi en que viuen i l’inunden amb els residus del seu metabolisme.
Es multipliquen amb extraordinària rapidesa: el seu nombre es dobla cada cert temps, el seu creixement és exponencial.

2. FORMES ACEL·LULARS

Es tractad’organismes acel·lulars capaços d’autoduplicar-se, els quals sols són visibles amb microscòpia electrònica.




2.1 VIRUS

EN 1892, Ivanovski, va voler eliminar l’agent causant del mosaic del tabac, per a la qual cosa va filtrar fulles matxacades de tabac en dissolució, però es va adonar que la filtració no evitava la malaltia i, així, va descobrir que hi havia microorganismes capaços de travessar elfiltre i, els va denominar virus del tabac.

2.1.1 Concepte
Els virus son formes acel·lulars microscòpiques constituïdes bàsicament per un àcid nuclèic envoltat per una embolcall protèic.
No tenen metabolisme propi i per reproduir-se necessiten la maquinària enzimàtica de la cèl·lula que parasiten.
Així, la seua simplicitat estructural i funcional es converteix en paràsits intracel·lularsobligats.
La infecció provocada pel virus suposa la destrucció cel·lular, i les repercussions per a l’organisme depenen de la importància del teixit lesionat.
En cas de no produir la lisis total, el virus queda incorporat al genoma de la cèl·lula hoste de forma que serà capaç de produir alteracions o mutacions cel·lulars.
Alguns postulats afirmen que determinats virus podrien actuar com a vectors detransmissió de missatges per a mantenir la comunicació a totes les cèl·lules del planeta.
(*) Quan es troben en estat extracel·lulars es denominen virions. Són metabòlicament inerts, serveix sols com a mitjà de transport de l’àcid nuclèic, i es comporta com una substància química, ja que pot fins i tot cristal·litzar. Es tracta de la unitat formada per l’àcid nuclèic i la coberta. Es diferenciendels virus per la seua grandària, per les característiques estructurals de la coberta, la natura del seu àcid nuclèic i el mecanisme de replicació.
2.1.2 Estructura i composició
Els virus estan formats per una molècula d’àcid nuclèic i una coberta protèica. Tot i això, alguns contenen, a més, enzims particulars al costat de l’àcid nucleic (retrotranscriptasa o transcriptasa inversa, que permettranscriure el seu ARN en un ADN dins de la cèl·lula), o a la coberta proteica, per a facilitar la seua entrada a través de la membrana de la cèl·lula hoste.
Àcid nucleic : ADN /ARN
És el component essencial del virus.
Pot ser:
·ADN monocatenari (fag ϕ-X_174)
·ADN bicatenari (adenovirus)
·ARN monocatenari (el del a grip, i retrovirus com : SIDA, virus oncògens (cancers))
·ARN bicatenari (reovirus)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Microbiologia
  • Microbiologia
  • Microbiologia
  • Microbiologia
  • Microbiologia
  • Microbiologia
  • Microbiologia
  • Microbiologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS