Psico ub Pep

Páginas: 17 (4225 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013
El socioconstruccionisme
Quan va començar aquesta corrent es coneixia com a construccionisme social. Un altre terme que cal destacar el corrent del construccionisme (constructivisme) prové de la psicologia evolutiva.
Sorgeix a partir de 1985, psicologia social (GERGEN). GERGEN escriu un article que parla d’aquesta nova perspectiva teòrica i presenta les bases del moviment socioconstructisme.Es una reacció a les psicologies anteriors; recull les idees que son clàssiques, idees actualitzades però. És a dir, recull idees de psicologies anteriors modernitzades, però que no son noves.
Hi ha tres punts de partida:
1. Recuperar el concepte de subjectivitat: en el centre d’atenció. Definició: com la forma que cadascú entén , elabora, sent, construeix actituds i finalment es comportafront a qualsevol situació o cosa que li succeeixi.
L’ésser humà que interpreta l’humanitat i que s’interpreta a si mateix.
L’objecte d’estudi principal és la psicologia de la interpretació, de com cadascú interpreta la realitat i a un mateix: interpretació que fas del món i d’un mateix. Cadascú entén les coses a la seva manera, és clau acceptar que cadascú té la seva manera de veure les coses dela vida, tot i que això no ho tinguem assumit. Si ho assumíssim les coses canviarien molt. S’ha d’assumir que la realitat de les persones és una realitat interpretada. La subjectivitat en funció de com estàs és impossible a la combinació amb el “positivisme” (interpretació subjectiva).
De la subjectivitat en podem distingir dos nivells:
Nivell psicològic (moderat)
Nivell filosòfic
En termesfilosòfics, aquesta taula en realitat no és una taula, només ho és en el sentit de que tots nosaltres intersubjectivament creiem que si ho és.
Segon pressupost. Aquesta subjectivitat és una construcció social. Quins son els continguts de la nostra subjectivitat? Està composta per infinitat d’elements, conceptes, creences, explicacions... tot això va acompanyat de la valoració de la escala. Eltercer nivell, les pautes morals: si està bé o no. I el cuart nivell és el comportament que pots o no pots tenir. Aquests son els elements que formen la nostra subjectivitat.
No ets d’una manera sempre igual, depèn de les relacions interpersonals que t’aporten les relacions amb les altres persones.
El socioconstruccionisme poso damunt la taula aquestes construccions de la vida a través de lesrelacions subjectives.
1. SUB
2. CS-SUB: Aquesta subjectivitat mai està acabada, sinó que esta en permanent construcció i reconstrucció. Com interpretem subjectivament les nostres interaccions. (La complicitat és el més important)
ADULT:
-Idees nuclears: Definir una manera de ser, estabilitzar-la en el temps
-Pressió cultural: Ho detectem quan analitzem que no passa el que està dins d’unanormalitat.
-> PROTOTIP A: Estabilitzant la nostra subjectivitat s’aferra a les seves formes de veure el món. Psicologia evolutiva i psicologia cultural. Psicologia adolescent. Període de guanyar seguretat, la seguretat ens dona més seguretat.
Ens emportem la gent que veu el món com nosaltres, confinació de la teva mirada al món, i desvinculació immediata de qualsevol opinió dissonant. El granproblema és que la nostra cultura està cambiant molt ràpidament i si ara ens adaptem a unes idees fixes en un futur tindrem problemes, no com aquella persona que va canviant d’idees i no les fixa en una sola posició.
També canvia o pot canviar el prototip A després de viure una gran experiència (mort familiar...) El que passa que la visió canvia per un fet molt complicat.
Concepció de lanostra cultura: concepcionisme (essencialista), la visió socioconstruccionisme genera por a aquesta visió essencialista.
Jo sóc així, això és una visió socioconstruccionisme, que no té sentit ja que el que vol dir és que jo interpreto que jo sóc així.
Són trampes del llenguatge. Acabem creient que som d’una manera, i em de canviar el llenguatge.
Al creure que sempre he sigut així i miro enrere...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • apuntes psico ub (pep)
  • Pepe
  • Pepe
  • Pepe
  • pepe
  • pepe
  • PEPE
  • Pepe

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS