Salvador Espriu

Páginas: 11 (2689 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2014
TEATRE

El teatre és el gènere al qual pertanyen totes les obres l'objecte de les quals consisteix a representar una acció sobre l'escena. Presenta unes característiques que el distingeixen dels altres gèneres:

◊ L'obra no és escrita per ser llegida, sinó per ser representada;

◊ El receptor no és una sola persona, sinó un grup, el públic;

◊ El canal no és el llibre, sinól'espai escènic;

◊ No hi ha narrador; el punt de vista queda diluït en els personatges.

◊Sovint no compta amb la caracterització directa dels personatges, sinó que es presenten a mesura que avança l'obra, hi apareixen signes lingüístics i no lingüístics.

La Tragèdia

És el gènere més estretament vinculat al món grec. A l'Edat Mitjana la tragèdia pràcticament va desaparèixer, peròs'activà novament a partir del s. XVI. En els temps contemporanis la tragèdia ha sofert una transformació molt profundes i, de vegades, es confon amb el drama, es fa tragèdia col·lectiva o s'enfronta l'heroi amb l'absurd.

NOUCENTISME

El Noucentisme és un moviment cultural, d’abast polític, que s’inicia a Catalunya aproximadament el 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i acaba el 1923amb el cop d’Estat de Primo de Rivera. És la resposta moderada als plantejaments que havia promogut el Modernisme.
El nom de Noucentisme va aparèixer per primera vegada en les gloses d’Eugeni d’Ors. D’Ors justifica el nom amb diversos motius: per una banda trobem el referent directe del Quattrocento (1400) i el Cinquecento (1500) italians. Noucentisme ve de 1900. S’inicia un segle nou, ambpropostes de canvi noves que trenquen amb el que era vell.

Característiques:

◊ Els agradava molt l’ordre, la perfecció i la bellesa formal.
◊ Es produeix un retorn als temes i valors clàssics grecoromans. Gust per tot el que està relacionat amb d'urbanisme.
◊ Conreu exclusiu de la poesia com a gènere més culte i més apropiat per transmetre les teories noucentistes.

◊ Creien en 4 conceptesclaus:
▪ Imperialisme: el moviment, dominat per la burgesia, manifesta la voluntat d’expansionar-se econòmicament i políticament sobre altres pobles.
▪ Civilitat: la ciutat és portadora d’uns valors socials que garanteixen l’ordre i afavoreixen la classe burgesa.
▪ Arbitrarisme: indica el domini del creador sobre la natura. No la copia, sinó que en selecciona allò que liinteressa per expressar les seves idees.
▪ Classicisme: implica la recuperació dels temes i dels valors del món clàssic –ordre, harmonia i norma- i la valoració del mediterranisme i de la ciutat.

POST-SIMBOLISME

El Postsimbolisme és un corrent poètic que es va crear a Catalunya entre els anys 20 i 30. Va heretar la tradició simbolista portada fins als extrems de la complexitat de la poesiapura que es veu influïda pels esdeveniments polítics del país.
SALVADOR ESPRIU

Salvador Espriu i Castelló va néixer al barri barceloní Santa Colona de Farners a l'any 1913; fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra, de la prosa catalana de fórmules noucentistes, a més és considerat un dels escriptors méssignificatius de la poesia de postguerra.
El 22 de febrer de 1985 Salvador Espriu mor a Barcelona i és enterrat al cementiri d'Arenys de Mar, la seva mitificada Sinera, població que acull des de 1987 el Centre de Documentació i Estudis Salvador Espriu.
El 2003 se celebra a Barcelona i a Arenys de Mar el I Congrés Internacional Salvador Espriu.

Obra

El seu interès literari sorgí amb la publicaciódel seu primer escrit en català Israel (1912) amb setze anys. Més tard, Espriu estudia Dret i Història Antiga a la Universitat de Barcelona que es llicencià al 1935-36. El viatge que va fer a l'Orient tindrà un paper important en l’obra que més tard farà.
Un cop acabada la guerra i arran de la mort del seu pare treballa com a advocat en una notaria. Espriu mai abandona el conreu literari: el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu
  • salvador espriu
  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu
  • salvador espriu
  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS