Sociolinguistica Per A Joves

Páginas: 14 (3493 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
‘Sociolingüística per a joves, una perspectiva catalana’

Anem a parlar del llibre ‘Sociolingüística per a joves, una perspectiva catalana’ llibre escrit per Jordi Solé i Camardons.
L’estructura d’aquest llibre esta distribuïda en 15 capítols els quals poden resumir-se en:
1- La llengua en la societat
En aquest capítol l'autor ens parla de la importància que té una llengua en qualsevolsocietat actual i diu que en els seus temps els alumnes havien d'estudiar en una llengua diferent a la qual utilitzaven les seues famílies i amics. Després ens exposa una breu introducció   a la sociolingüística, la qual ens diu que es una ciència poc desenvolupada i ens la defineix com una ciència que intenta estudiar la situació, la dinàmica i els processos socials i històrics de la comunitatlingüística. Per finalitzar el primer capítol ens diu que qualsevol societat humana no pot funcionar sense un idioma i a continuació ens posa l'exemple de la llengua catalana la qual considera que hauria d'ocupar totes les funcions socioculturals si vol poder funcionar plenament.
2-La sociolingüística
En aquest capítol el autor ens fa una breu descripció de la sociolingüística com la qual lligal'estructura lingüística amb els seus marcs socioculturals. Després ens parla que gracies a la sociolingüística podem adoptar una actitud plenament humana davall la llengua, tanmateix destaca que cal anar reforçant la consciencia sociolingüística del parlants ja que aquest fet es vital per a la supervivència de l' idioma. A continuació el autor ens defineix una sèrie de conceptes previs abans d'entraral seu ús com per exemple: l'ús lingüístic que fa referència a què la llengua sigui efectivament usada; estructura lingüística que es l'essència de la llengua; Àmbit d'ús :és el conjunt d'ocasions en què és usada una llengua. Per finalitzar ens exposa la seua opinió.
3- El concepte del bilingüisme
En aquest capítol dona la seua opinió sobre aquest concepte , ja que no es fàcil de definir-lo.Els bilingüistes defensen el biligüisme del altres i practiquen el monolingüisme propi. Què significa aquesta afirmació?
Aquesta afirmació significa que els catalans defenen el bilingüisme catalè sempre i quan utilitzen el català com a llengua principal i no el castellà, una llengua que tots poden parlar sense problemes, tot el contrari que el català.
Diferencia entre dos tipus de bilingüisme:l’individual , que afecta a una persona en concret i el social, que afecta a tota una comunitat lingüística. Però la definició principal d’aquest terme es la practica d’usar dos llengües alternativament . Després passa a parlar del mite del bilingüisme que és el que la gent pensa que és , ho veuen com harmoniós, i es tot el contrari: és una inferioritat absoluta de la llengua dominada respecte a ladominant també diu que hi ha que alliberar-se del bilingüisme i que es mes fàcil per a un individu que per a la societat en general.

4- El concepte de substitució lingüística
En aquest capítol comença donant la definició de l’idioma, que es un element omnipresent de tot conjunt sòcio-cultural i és reemplaçat per un un altre idioma, quan els parlants abandonen el seu, perquè ja no satisfà algunesnecessitats socials.
Més avant explica que la substitució lingüística sols pot analitzar dialectalment les relacions entre l’idioma i els seus membres socioculturals han de ser dobles; les funcions socials de la llengua , per una part i les funcions lingüístiques per altra banda . Quan això succeeix s’està portant a terme una substitució lingüística.
5-L’assimilació lingüística
L’autorcomença definint el terme d’assimilació com un procés típic de les migracions. Per a poder explicar-lo s’ajuda d’un exemple ( exemple dels immigrants) mitjançant els diversos casos d’aquest esmenta que hi ha deu factors que poden ajudar o perjudicar el manteniment de la fidelitat o solidaritat lingüística de les comunitats com son per exemple la geografia, grups culturals, raça, edat, sexe ......
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sociolinguistica per a joves
  • POLÍTICA PER A JOVES INQUIETS
  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • Sociolinguistica
  • sociolinguistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS