TEMA 5

Páginas: 14 (3346 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2015
LA LITERATURA CONTEMPORÀNIA (segle XX)

– LA POESIA MODERNISTA, NOUCENTISTA I AVANTGUARDISTA

1. LA CATALUNYA DE FINAL DEL S. XIX I PRIMER TERÇ DEL S. XXL’EDAT CONTEMPORÀNIA

Catalunya viu un intens procés d’ industrialització (s. XIX – s. XX), en què provoca canvis molt importants en l’estructura social. El capitalisme industrial té a càrrec tot el protagonisme als nous grups socials: elproletariat i la burgesia.

Gràcies al progrés científic, es produeix una notable explosió demogràfica i una revolució urbanística, propiciada per les primeres grans migracions cap a la metròpoli catalana.

Característiques principals d’aquest període 3e433a CAT en l’àmbit polític:

- Un cop s’inicià el camí del catalanisme polític, Enric Prat de la Riba destaca com a personatge clau en el panoramapolític català dels inicis del s. XX.
- Part de la Riba vol convertir Catalunya en un país europeu modern i culte, per això va comptar amb el suport de la burgesia. També desplegà una política cultural de gran abast quan creà la Mancomunitat de CAT (1914).
- La mort el 1917 de Prat de la Riba va frenar en part aquella època prolífica. Quan es va acabar la 1a. Guerra Mundial (1918) va comportà el finaldels beneficis econòmics generals per la neutralitat espanyola en què va obrir un període de greu agitació social (1919-1923).
- 1923: Dictadura de Primo de Rivera, en què va significar un retrocés cap a l’espanyolisme tradicional i els monopolis estatals.

1.1 EL MODERNISME

Modernisme és el nom que es va adoptar a Catalunya per designar un ampli moviment europeu dels s. XIX i XX. És conegut coma Jugendstil (Alemanya) i Art Nouveau (Anglaterra i França), i es va desplegar en les arts plàstiques, la música i la literatura.
Hi havia 3 objectius principals:
1. La renovació dels materials artístics
2. Valoració de la consciència de ser artista
3. Intent de reivindicar el passathistòric de ciutats o nacions

El moviment modernista a Catalunya va ser d’uns 20 anys. Va començar amb l’ Exposició Universal de BCN (1888), les cinc Festes Modernistes de Sitges(1892) i la creació de revistes (L’Avenç; continuà amb la consolidació professional de molts artistes, la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans (1907) i la Setmana Tràgica (1909) i amb la mort de Joan Maragall (1911) final del moviment

En el Modernisme català solem diferenciar 2 tendències bàsiques:

a) Noms d’esteticista o decadentista: l’opció artística que no atribueix a l’art una funció de transformació social, sinó que pretén cultivar l’art en si mateix, en una mena de consagració de l’artista. Una part del Modernisme català té relació amb la vida bohèmia (vida lliure), sense convencions socials i vivintde l’art.

b) Regeneracionisme: recerca de construir una cultura nacional catalana moderna, incloent-hi l’interès per la llengua.

2. JOAN MARAGALL
2.1. BIOGRAFIA

Va néixer el 1860 a BCN en una família dedicada a la indústria tèxtil. Va estudiar la carrera de Dret, per entrar en contacte amb el món intel·lectual. Vaconèixer el catalanisme i el regeneracionisme, i es va interessar sobretot per l’alemany.

Quan va acabar la carrera, va decidir per la vida intel·lectual i es va incorporar a la vida social i política de BCN. Era soci de l’Ateneu Barcelonès, per això, va conèixer el món literari i artístic en que va fer que des de 1893 fes un gir cap al catalanisme i el Modernisme.

1909: Durant la SetmanaTràgica va escriure dos articles per a La veu de Catalunya. Mort a BCN l’any 1911.

2.2. OBRA

L’obra poètica de JM no és gaire extensa i s’hi pot percebre una important evolució d’estil:

b) 1898: “Oda a Espanya”, en ocasió del desastre colònia espanyol. L’oda comença amb un crit de boca d’una veu catalana que li retreu que hagi viscut girada envers els fets gloriosos del seu passat, i que li...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 5
  • Tema 5
  • Tema 5
  • TEMA 5
  • TEMA 5 A
  • Tema 5
  • Tema 5
  • Tema 5

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS