2n Batxillerat

Páginas: 109 (27175 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013

Introducció
L’ANTIC RÈGIM
Nom creat durant el liberalisme per a denominar un període anterior.
Es tractava d’una societat estamental (divisió de la societat en diferents estaments inamovibles):
-Clergat
-Noblesa
-Classe baixa
Constava d’una Monarquia absoluta d’origen diví, hereditària i vitalícia i un règim de Feudo-Basallatge; les persones eren súbdits d’algú.
Al segle XIX apareix elLiberalisme, les causes principals d’aquesta aparició són:
La Revolució Industrial
La Revolució Francesa
Aquesta transformació de L’antic Règim al Liberalisme es produeix especialment a Europa però no al mateix moment a tot arreu; primerament al centre d’Europa, després s’expandirà.
Obtenim l’Estat Burgés o Societat de Classes, el qual suposa una divisió de poders: el legislatiu, l’executiui el judicial. També assolim una Sobirania Nacional (el poder està en mans del poble a través del sufragi). Les persones ja no són súbdits sinó que es consideren ciutadans (amb els seus drets i deures). La Monarquia segueix en peu però no és absolutista, passa a ser una República.
Durant la transició cap al Liberalisme lideren Ferran VII i seguidament la seva filla Isabel II.







TEMA1: LA RESTAURACIÓ MONÀRQUICA (1875-1931)
Aquest període rep el nom de restauració perquè es restaura la Monarquia.
Del 1869 al 1875 hi ha el que anomenem “el sexenni Democràtic”, que podríem definir-lo com a un període de proves polítiques, el qual inclou un any governat per un rei italià (Amadeu I de Saguila), una república i un govern Militar. Cap d’aquestes funcionà ni fou definitiva.Abans havíem viscut la monarquia dels Borbons; Ferran VII i Isabel II; l’any 1869 Isabel abdica a causa de les pressions. A partir d’aquí entrem a aquest sexenni de provatures i al 1875 es restaura la monarquia dels Borbons.
La Restauració la dividim en dues etapes l’una va del 1875 al 1902 i l’altre del 1902 al 1931:
-1a etapa: governada per Alfons XII i la seva dona Maria Cristina rere la sevamort al 85.
-2a etapa: governada per Alfons XIII fill d’Alfons XII i Maria Cristina.
Alfons XIII comença a governar a Espanya als 17 anys i és aquí on dividim la primera República de la segona.
Al 1931 Alfons XIII abdica i se’n va del país.

1. La primera Restauració:
L’any 1874, a Espanya, hi ha un govern militar governat pel General Serrano. Alfons XII era a Anglaterra, a l’acadèmia Militarde Sandhurst, on Isabel II (la seva mare) el portà quan va abdicar.
Antonio Cánovas del Castillo, que era un intel·lectual liberal molt culte i de gran experiència, va ser el gran inductor d’aquest canvi. Estava en permanent relació amb Alfons XII.
Al 1875 el General Serrano abdica i Alfons VII arriba a Espanya, per tant s’acaba la dictadura militar. Unes setmanes abans Alfons XII (quan té 17anys, el que constava com a majoria d’edat) escriu una carta dirigida a la població espanyola des d’Anglaterra i explica perquè creu que ell ha de ser el successor al tro. Aquesta carta l’anomenen Manifest de Sandhurst.


1.1. Bases del sistema de la Restauració:
A) Pacificació militar: quan arribà Alfons XII Espanya tenia dos fronts oberts (o conflictes armats): la tercera guerra Carlina i lapau de Zanjón; les Guerres Carlines produïdes quan Ferran VII decideix que Isabel II el substituirà tot aplicant una llei que afavoreix a una monarquia governada per una dona, cosa que empipa molt al seu germà Carles Marí Isidre (el qual hauria estat el successor), així que l’any 1833 Carles i els seus aliats declaren la guerra a les tropes oficials d’Isabel II. La primera Guerra Carlina dura del1833 al 1840, la segona del 1840 al 1850 i la tercera comença al 1869 (inici del sexenni) i s’acaba al 1876 (gràcies a Alfons XII i Carles). Això és el que anomenem pacificació militar. La tercera guerra Carlina es considera que és a causa de l’abdicació d’Isabel II, Carles i els seus seguidors tenen la intenció de governar i no ho aconsegueixen. La pau de Zanjón: L’any 1868 esclata a Cuba un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Esquema filosofia 2n batxillerat
  • geografia 2n batxillerat
  • Historia Tema 2.
  • Economia de l'empresa 2n batxillerat apunts
  • valencià 2n batxillerat
  • HIST RIA 2N BATXILLERAT
  • Restauració Borbònica. 2N Batxillerat
  • Geografía 2n batxillerat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS