Això del català

Páginas: 2 (318 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2012
Això del català. Podem fer-ho més fàcil?


Albert Pla Nualart, reconegut lingüista i cap d’edició del diari Avui, resumeix a la perfecció, amb el títol del seu llibre Això delcatalà i l’índex d’aquest, el contingut de la seva creació: els punts negres en la normativa actual del català en la societat del segle XXI.

El llibre s’estructura en dos parts:primerament, la compilació d’articles publicats durant l’estiu del 2010 a la secció “Català a la terrasseta” de l’Avui i més tard, fa una gran reflexió sobre el català.

Segons Pla,s’ha de defensar el què som i proposa revisar la normativa. Aquesta normativa s’hauria d’ajustar a la conjuntura actual del català i trobar un punt d’equilibri entre la norma i la necessitatexpressiva.
El català realment “útil” és “tot el que suposi reduir la correcció al mínim i crear en l’usuari la sensació que allò que li surt espontàniament ja és bon català,contribueix a fer que s’identifiqui més amb la llengua i li sigui més lleial” (p. 52-53). El català és més difícil del que caldria perquè té tres fronts obert: el de l’anormalitat social, elde la interferència i el d’una normativa que, com ja he dit abans, té moltes coses que corregir.
El lingüista prioritza la distinció entre per i per a, el lo neutre abstractiu, elrelatiu compost, el canvi i la caiguda de preposició i els pronoms febles (entre altres) en l’apartat 5 “Punts de la normativa que cal revisar”.

L’autor fa una forta crítica en elllibre envers l’IEC, els filòlegs de l’IEC i la mancança que té la normativa. Tot i així, denfensa la normativa, ja que almenys hi ha una sola normativa, que qualsevol usuari potconsultar.

Un català més fàcil i més genuí és aquell que s’adapta als parlants de la llengua i que, alhora, aquests segueixin una normativa general de forma espontània i natural.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aixa
  • aixa
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS