Anàlisi del manifest comunista

Páginas: 13 (3042 palabras) Publicado: 23 de diciembre de 2010
PAC 2

Anàlisi del Manifest Comunista de Marx i Engels
Comparació amb textos de Pablo Iglesias

Història del Món Contemporani I
Josep-Lluís Alonso Arumí

Anàlisi dels contextos històrics en els quals es van redactar el “Manifest Comunista i els textos fundacionals del PSOE

Context històric del “Manifest Comunista”

Les onades revolucionàries de la primera meitat del s. XIX havienaconseguit arraconar la reacció legitimista de l'Antic Règim durant la Restauració. Les onades dels anys 1830 i 1848 havien situat a la burgesia en el poder a través del sufragi censatari. Totes dues revoltes foren fruit de la lluita política però tenen com a detonant dues clàssiques crisis de subsistència, molt més aguda la corresponent a la segona onada revolucionària. En tots dos casos laburgesia va aconseguir els seus propòsits gràcies a l'adhesió del proletariat. La primera onada va donar fruits només a França, la segona va estendre el sufragi censatari a d'altres països europeus. En tots dos casos les organitzacions que representaven els obrers no van veure reconeguda cap de les seves reclamacions. Com diu el primer capítol del Manifest: “Si alguna vegada els obrers s'uneixen per aactuar, aquesta acció no és encara la conseqüència de la seva pròpia unitat, sinó la de la burgesia, que per aconseguir els seus fins polítics ha de posar en moviment el proletariat, sobre el qual encara té el poder per fer-ho. En aquesta fase els proletaris no lluiten amb els seus enemics, sinó amb els adversaris dels seus enemics; és a dir, els residus de la monarquia absoluta, ...” De fet, mesosdesprés de la publicació a Londres del Manifest una revolució protagonitzada pel proletariat de París acaba amb la monarquia de Louis Philipe d'Orleans.

L'origen del Manifest és el contacte que estableixen tant Marx com Engels amb una societat obrera secreta anomenada La Lliga dels Justos. Ells dos s'adonen de les coincidències dels seus plantejaments teòrics i els exposen a la Lliga delsJustos. Aquesta organització accepta les seves conclusions teòriques i passa a anomenar-se Lliga dels Comunistes. Amb el nou nom encarreguen a Marx i Engels la redacció d'un manifest que contingués les principals idees comunistes adoptades per la Lliga. Els destinataris eren els proletaris alemanys que havien de protagonitzar la revolució alemanya de 1848. Eric Hobsbawn, sempre irònic, escriu en unarticle: “El Manifiest és ... un document escrit per a un moment particular de la historia; part del seu contingut va tornar-se obsolet quasi immediatament, per exemple les tàctiques recomanades per als comunistes a Alemanya, perquè, de fet, no van ser aquestes les que aquests varen seguir durant la revolució alemanya de 1848 i les seves seqüeles.”

De manera que el Manifest és una obrad'encàrrec d'una organització obrera revolucionària que havia de servir com a guia de motivació i actuació per als proletaris alemanys. Aquesta va ser la seva significació original. La Lliga dels Comunistes va costejar la seva primera edició a Londres al febrer de 1848. Per això el seu títol original era “Manifest del Partit Comunista” (des de la seva edició al 1872 només Manifest Comunista”. Va tenir lafortuna d'arribar al carrer tres mesos abans de l'onada revolucionària de 1848 i va ser reimprès tres vegades en pocs mesos. El fracàs de les revolucions no augurava més futur al Manifest. No va ser fins l'organització de la Primera Internacional que va ressorgir l'interès pel document. El procés de tres líders socialdemòcrates alemanys li va donar al 1872 una publicitat inesperada en ser inclòscom a prova incriminatòria contra ells, cosa que va permetre publicar-lo legalment per primera vegada. El resó va ser immediat i abans de la revolució russa havia estat traduït a més de trenta llengües en cents d'edicions. És l'escrit polític més influent des de l'aparició de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà.

1.2 Context històric dels textos de Pablo Iglesias (Nuestros...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Manifest comunista
  • o manifesto comunista
  • La comunidad y las manifestaciones culturales
  • Manifesto Comunista Junto Con Tiempos Modernos
  • manifestaciones de la comunidad
  • MANIFESTACIONES CULUTRALES EN LAS COMUNIDADES TSÁCHILA
  • MANIFEST DEL PARTIT COMUNISTA DEF
  • Resum Manifest Comunista En Català Part De La Burgesia I El Proletariat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS