Analisis Del Libro ''L'Art D'Envellir'' De Teresa Pàmies

Páginas: 6 (1491 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
TERESA PAMIES: L’AVENTURA D’ENVELLIR



Cati Garcías Llompart.
Psicologia de l’Educació.
Curs 2010-2011
UIB

Biografia de l’autora.
Teresa Pàmies va nèixer a Balaguer, l’any 1919. Periodista i narradora autodidàcta. Filla de Tomàs Pàmies i de Rosa Beltran. Compartía la ideología comunista amb el seu pare. Lasituació política de l’època marcà fortament la seva vida i la seva relació amb la propia familia. De ben jove, Teresa va créixer vegent com el seu pare era contínuament empresonat per motius ideològics.
Emperò des de ben jove la política fou la seva passió. Als divuit anys es converteix en dirigent de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i funda juntament amb altres companyesl’Aliança Nacional de la Dona Jove (1937-1939). Visita diversos països europeus per cercar recolzament per a la república i es converteix en un referent polític important a Catalunya.
Exiliada durant la Guerra Civil Espanyola partí cap a França amb el seu pare. Aquest fet provocà l’excissió de la seva familia. Teresa no tornà a veure la seva mare i els seus germans. Durant l’exili visqué a un camp deconcentració i ajudà a la resistència francesa durant la II Guerra Mundial. Més tard partí cap a latinoamèrica i estudià periodisme a Mèxic on visquè durant vuit anys.
L’any 1947 tornà a Europa i residí durant dotze anys a Praga on fou editora de programes de radio en català i en castellà. Teresa es casà amb Gregorio López Raimundo, Secretari General del PSUC, amb qui tinguè cuatre fills i unafilla que morí de forma prematura.
El juliol de 1971 tornà a Catalunya i inicià la seva carrera literaria. Guanyà el premi Josep Pla (1970) i la Crítica Serra d’Or de prosa narrativa (1972) amb el seu primer llibre Testament a Praga (1971) que escriguè amb la col.laboració del seu pare. També ha col.laborat en diversos mitjans de comunicació: ‘’Avui´´ ``Presència´´, ``Serra d’Or´´.
La seva obraliteraria reflexa les seves vivències de la guerra i de l’exili que conformen un valuós carácter documental. D’entre elles destaquen les de caire polític com La filla del pres (1967), Va ploure tot el dia (1974), Quan erem capitans (1974), o Memòria dels morts (1981) finalista de premi de novel.la Ramon Llull. Ha estat guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de l'any 2001. Caldestacar el seu esforç des de la seva juventut per impulsar la figura de la dona dins l’ambit socio-polític. Després de Mercè Rodoreda és la segona dona distingida amb aquest premi.  En rebre el premi diguè: "És una llàstima que no s'hagi premiat a més dones.  És injust, però no crec que sigui premeditat. És un reflex de la nostra societat"
La seva obra literària continua evolucionant amb títolscom L'aventura d'envellir (2002), o Informe al difunt (2008), un llibre homenatge al seu marit, mort l'any 2007. 

‘’L’aventura d’envellir’’.
L’aventura d’envellir de Teresa Pàmies constitueix un assaig on l’autora analitza la vellesa des d’un punt de vista biològic, psicològic i social. Teresa aporta amb gran esperit crític la seva experiencia formativa i personal. A més, dóna veu a altresintel.lectuals especialitzats en l’etapa evolutiva de la vellesa i a gent major molt diversa del seu entorn. Per motius didàctiques dividiré l’análisi de les idees principals de l’obra de Pamies segons aquestes tres perpectives.
Des d’una perspectiva biològica (o de salud) es parla de que durant la vellesa es produeixen petites averies que ni tan sols son problemes de salud, més bé, símptomes de quela máquina ja no funciona a la perfecció. A més, destaca la importància d’estar informat/da sobre els símptomes que manifesten aquestes averies per evitar que provoquin preocupacions.
La necessitat de tenir una vida activa tant a nivell físic com mental per a mantenir un òptim nivell de salut. Finalment, fa una dura crítica a l’elevat índex de competitivitat de les empreses que segons la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Analisis literario del libro teresa filosofa
  • Salen Libres Teresa Y Alberta
  • Analisis del extrasis de santa teresa
  • Analisis de un libro
  • ANALISIS DE LIBRO
  • Libro De Analisis
  • Analisis de un libro
  • analisis de libros

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS