Anàlisi D'Un Moviment Social (15M)

Páginas: 13 (3156 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2012
Anàlisi d’un moviment social |
Moviment 15-M |
|
Psicologia de Grups i Comportament Col lectiu |
Curs 2011-2012 |

|



“Indigneu-vos! Avui es tracta de no sucumbir
sota l’huracà destructor dels ‘sempre més’,
del consumisme voraç i de la distracció
mediàtica mentre ens apliquen les retallades.
Indigneu-vos!, sense violència.
Tal com va cantar Raimon contra dedictadura:
Diguem NO. Negueu-vos. Actueu. Per començar, indigneu-vos”
J. L. Sampedro (2011).

1. Introducció
Amb l’objectiu d’entendre millor el Moviment dels Indignats (15-M) es planteja el següent treball que es pot dividir fàcilment en dues parts. D’una banda, trobem l’anàlisi del Moviment des d’una perspectiva leboniana amb el recolzament d’un article que intenta plasmar aquesta idea; fenttambé un esment tenint en compte altres punts de vista antagònics com el d’autors com Allport. D’altra banda, presentem un enfocament del 15-M des dels marcs d’acció col·lectiva.
A més a més d’aquests punts principals, hi trobem una descripció de les característiques principals que expliquen el Moviment 15-M. Finalment, s’expressen un seguit de conclusions que intenten resumir els punts mésimportants del treball i que inclouen una reflexió personal.
.
2. Descripció del Moviment 15-M.
Al llarg dels anys, trobem diversos moviments socials, la majoria d’ells, amb l’objectiu de defensar la seva identitat, els seus dret, la seva llibertat, els seus valors... Un dels més recents ha estat el moviments dels indignats del 15-M.
Aquest moviment s’inicià amb diverses protestes pacífiques aEspanya amb la intenció de millorar el sistema democràtic que actualment produeix atur, precarietat laboral, retallades pressupostàries en educació i salut, pla Bolonya i augment de les taxes universitàries. És per aquets motius que el moviment va encaminat a establir un sistema democràtic més participatiu allunyat del bipartidisme PSOE-PP i del domini dels bancs, per tal que millori el panoramapolític, econòmic i social existent a Espanya. La seva ideologia es caracteritza per ser un moviment apartidista, pacífic, horitzontal i transparent.
El moviment va començar a organitzar-se després d’haver-se realitzat centenars d’acampades a les places de gairebé totes les ciutats espanyoles, així com també a altres ciutats arreu del món. En aquestes places es realitzaren assemblees popularsobertes estructurades en diverses comissions (legal, comunicació, activitats...) i grups de treball (cultura, educació, política, feminisme...). Pel que fa a l’organització cal destacar també, així com ho fa R. Viejo (2011), l’ús de les xarxes socials que ha generat una nova forma de comunicació; és el canvi més significatiu que hi ha respecte a moviments passats com pot ser el moviment dels anys 60.Existeixen diferents mirades per analitzar aquest moviment social. En els següent apartat, com ja s’ha dit, se’n presenten algunes d’elles com la visió patològica de Le Bon o altres caracteritzades per una visió més positiva d’aquestes situacions activistes. També es farà un anàlisi del 15-M a través de la visió dels marcs d’acció col·lectiva.

3. Anàlisi des del punt de vista lebonià.Com s’ha mencionat anteriorment, es farà un anàlisi del moviment del 15-M tenint en compte l’opinió que té Le Bon sobre el comportament col·lectiu i els moviments socials. Per fer-ho ens basem en l’article “El 15-M contra los indignados del 22-M” (G. Dupuy, 2011). Hem escollit aquest article perquè creiem que destaca alguns dels punts als que Le Bon es va dedicar a analitzar amb més profunditatcom són el tema de la violència i de la pèrdua de identitat en la massa. A través d’algunes parts d’aquest article s’analitzarà aquesta visió.
“Mira que uno ha sido y sigue siendo partidario de que esa indignación ciudadana no sólo se expresase en las urnas y en el parlamento sino también en las calles ejerciendo un pacífico, legítimo y democrático derecho de manifestación. Pero, precisamente por...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Analisi d'Un Personatge
  • Anàlisi D'Una Película: Germinal
  • Anàlisi d'un conflicte bèl·lic
  • Anàlisi D'Un Anunci Gràfic
  • Anàlisi d’un fiasco
  • anàlisi estadístic d'una notícia
  • Anàlisi d'una obra musical
  • Esborrany d’un assistent social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS