APUNTS LOCKE

Páginas: 28 (6950 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2014


1. John Locke. Biografia,context històric, sociocultural i filosòfic
2. Teoria del coneixement.
3. Ètica i política.
4. Actualitat de Locke.



La biografia de John Locke.

John Locke (1632-1704) va néixer en Wrington en el si d'una família acomodada, de confessió calvinista. Va iniciar la seva formació en el "WestminsterSchool" de Londres. Posteriorment va cursar estudis en el col·legi de" l'Església de Crist" d'Oxford, on es va quedar durant un temps com a professor de grec i retòrica. Molt insatisfet amb l’escolasticisme que en aquells moments imperava a la Universitat d'Oxford, va iniciar estudis que no va concloure de medicina i botànica.

En 1666 va conèixer a Lord Anthony Ashley, comte de Shaftesbury, líderdel partit liberal, i va començar a treballar per a ell com a metge, conseller i preceptor dels seus néts. Locke es va involucrar en la vida política, arribant a exercir diversos càrrecs públics modests. Quan Shaftesbury va abandonar el lloc de Lord Canceller, Locke va aprofitar la menor urgència dels problemes polítics per realitzar una llarga estada de quatre anys a França (1675-1679). Requeritper Shaftesbury, Locke va tornar a Anglaterra per ajudar-li en la campanya de Exclusion Bill (llei que intentava apartar al futur Jacobo II del tron pel seu catolicisme), la qual cosa va motivar un nou enfrontament entre Carlos II i el Parlament i va concloure amb la seva dissolució.

Shaftesbury va conspirar contra el monarca absolut i, després de ser descobert, va haver de fugir a Holanda, on vamorir en 1683. Locke el va acompanyar en el desterrament, dedicant la major part del seu temps a escriure.

Anys més tard, va aprofitar el triomf de la Revolució Gloriosa de 1688 per tornar a Anglaterra. I a la seva volta, va començar a publicar les seves principals obres: l'Assaig sobre l'enteniment humà, els Dos tractats sobre el govern civil, les dues Cartes sobre la tolerància i El raonabledel Cristianisme.

Locke va passar els seus últims anys retirat en una casa de camp en Essex, prop de Londres, on va morir en 1704. Locke ha passat a la història de la filosofia com el pare de l'empirisme, del liberalisme modern i de la Il·lustració britànica.

Context històric, sociocultural i filosòfic
La societat europea de l'època es basa en estaments, on la noblesa i el clergat tenen ungran poder, però subordinat al poder absolut del rei (“l'Estat sóc jo” diu el monarca francès Luis XIV). Una excepció a això la representa Anglaterra, on la noblesa és l'encarregada de desplaçar el podi absolut del monarca. La vida social està caracteritzada per l'expansió del protestantisme i altres creences religioses, moltes d'elles en forma de sectes. A Anglaterra, el catolicisme ésdefinitivament enderrocat amb l'expulsió dels reis absolutistes (la Casa Real dels Estuards) i comença un període de gran florida de la burgesia, classe social que és representada per la filosofia de Locke. Es fomenta la tolerància religiosa, que a poc a poc anirà estenent-se a altres països. Comencen migracions importants a Amèrica del Nord, sobretot dels puritans anglesos (partidaris de Cromwell), queassenten les primeres colònies. En el plànol econòmic, les grans potències practiquen el proteccionisme i el mercantilisme.

Locke és defensor del liberalisme polític i el lliure comerç (futur liberalisme econòmic).
Locke és el principal precursor de les teories polítiques que desembocaran a la Declaració d'Independència dels EUA (1776) i, després de la Revolució Francesa, la Declaració delsDrets de l'Home i del Ciutadà (1789), base dels drets humans actuals.
Tota la Il·lustració europea del segle XVIII està determinada pel seu pensament. La seva influència es va fer notar especialment en els il·lustrats francesos Voltaire, Montesquieu i Rousseau.

Dins de la filosofia anglesa, Locke és influenciat pel nou mètode inductiu de Bacon. El punt de partida de la seva filosofia és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Locke apunts
  • Apunts Locke 1
  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS