art grec

Páginas: 14 (3334 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
TEMA 4: L’ART GREC: Arquitectura

1.- El Partenó

a) Situeu l’obra en el seu espai cronològic; històric i cultural (atenció s’ha de relacionar l’obra amb tota l’Acròpolis)

El Partenó és el temple més important de Grècia, és d’arquitectura religiosa i es troba a l’Acròpolis, la ciutat sagrada on es troben els temple. En relació al context històric i cultural podríem dir que pertany al’època de Pericles, època arcaica, ja que la polis es va reformar al segle Vac, el moment de màxima esplendor. Gracies als millors arquitectes que Pericles ”va contractar” Atenes va ser reconstruïda i va gaudir de tenir les millors construccions, els grecs creen la perfecció. La reconstrucció de l’Acròpolis es va poder portar a terme gracies als diners que es van guanyar a la lliga Delfos. Cal recordarque aquesta època la cultura grega és antropocèntrica , és a dir,” l’Home és la mesura de totes les coses”.
Inclús els Déus eren pensats a semblança dels homes.

b) Tipus de planta. Parts de l’espai interior i exterior Descripció dels elements de suport (pilars, columnes i els seus ordres) i sustentats (voltes, cúpules, cimboris, elements arquitravats... Estructura de la façana o exterior.Elements ornamentals
El temple grec, el Partenó és el temple més important de Grècia i esta pensat per ser vist sencer, a mesura de l’home, com deia Protàgoras, “L’home és la mesura de totes les coses”. En l’època grega l’escultura i l’arquitectura buscaven la perfecció de tal manera que utilitzaven diferents recursos òptics perquè no pareixes cap defecte. , la bellesa, no buscaven lomonumental, sinó que tot girava entorn l’home.
Cal destacar també que l’arquitectura grega utilitzava la coberta Arquitravada.
El Partenó, l’Acròpolis, es situava al damunt d’una muntanya i només es podia accedir per el Propileus, que aquest tenia una doble funció, la funció d’entrada i la de defensa .També cal destacar que el camí al temple no era recte, sinó que els esglaons feien forma de ziga-zaga,per un motiu de protecció a al ciutat sagrada.
El temples es trobaven encarats cap a l’est(per on surt el sol).
Els temples en aquesta època tenien l’altar fora ja que només els sacerdots tenien accés dins dels temples, per això la bellesa era tant important, pel simple motiu que la gent no tenia accés a l’interior.

En la part inferior del temple, és a dir, els esglaons que donen accés iconforten el terrenys s’anomena Estereòbat(els 2 o 3 esglaons amb funció d’igualar el terreny), finalment la plataforma en que sobre es construeix el temple s’anomena Estilobat.

En el cas del Partenó es un temple grec octàstil, és a dir que consta de 8 columnes a la façana principal, amb dos pòrtics hexàstils. La segona filera constava de 6 columnes a cada façana. Eren un temple Perípter(tot envoltatde columnes)amb 17 columnes al lateral.

Pel que fa a la planta del temple podem dir que era rectangular i que aquest, el temple, es dividia en tres parts: la Pronaos, la Naos(cel.la on es trobava l’estàtua del Déu), i l’opistòdom(cel.la on es guardava el tresor). En el cas del Partenó trobem que dins de la Naos s’hi trobava a estàtua Atenea(deessa protectora d’Atenes), escultura feta d’or iivori, una escultura criselefantines.

Referent a les columnes, elements de suport, podem dir, que són d’ordre Dòric. Les columnes dòriques es caracteritzen per no tenir base, en aquest cas la columna descansa sobre l’estilobat. És una columna més ample de la base que del capitell i esta formada per tambors(cada un dels fragments que formen la columna), que s’unien per una peça de ferro en formade grapa, i que quedaven enganxats per el propi pes. Els tambors es caracteritzen per estar tallats en forma de canal, acanalats, amb incisió, els qual els cantons quedaven amb arestes. Pel que fa referencia al capitell, podríem dir que esta format per un collarí que té la funció d’ornament i marca el final de la columna i el principi del capitell. També trobem l’esqui, peça la qual permet...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Art grec
  • ART GREC
  • Art Grec
  • Art grec
  • Art Grec
  • Art grec
  • ART GREC
  • caracteristicas generals art grec

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS