arte

Páginas: 5 (1137 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2014
PARTENÓ
Fitxa tècnica.
Edifici: Partenó
Autors: Ictinos i Cal.lícrates
Cronologia: V a.C
Tipologia: Temple
Materials: Marbre del Pentelic i fusta
Estil: Època clàssica grega
Localització: Acròpolis d`Atenes.
1-
El Partenó, per la seva perfecció formail i visual, és l`edifici més important de l`art grec. Construït pels arquitectes Intinos i Cal.lícrates i amb la supervisió encomanadaper Pericles de Fidies, el qual juntament amb els seus deixebles crearà tot el conjunt escultòric del Pertenó, al segle V a.C a l`acropolis d`Atenes, turó sagrat emmurallat on es construeixen els temples més importants. La construcció del temple es situa a l`època clàssica que s`inicia amb el final de les guerres mèdiques, que enfrontaven grecs contra perses, amb la victòria dels grecs, suposal`inici de l`època d`esplendor d`Atenes, també coneguda com el segle d`or o segle de Pericles, el qual fa referència al polític més important de l`època a Atenes que encarregarà la reconstrucció de l`Acròpolis d`Atenes i consolidarà la democràcia. Al final del segle V a.C tindrà lloc les guerres del Peloponès, que enfrontaven Esparta i els seus aliats amb Atenes, amb la victòria d`Esparta va provocarun debilitament de les polis gregues. El seu fill Alexandre el Gran, el qual va ser educat com a grec , va crear un imperi i va estendre la cultura grega a la qual li tenien molta admiració. L`època clàssica acaba amb la mort d`Alexandre el Gran.
2-
El Pertenò pertany a l`estil clàssic grec el qual es caracteritza per una búsqueda constant i obsessiva per la perfecció, que reuneix els conceptesd`harmonia, proporció, ordre i raó. L`art d`aquest estil és un art antropocèntric, l`home és el centre de totes les coses, els edificis serà a escala humana i el cos humà serà símbol de perfecció i bellesa. Aquesta búsqueda de la perfecció els va aportar a realitzar càlculs matemàtics complexos per poder corregir determinades il·lusions òptiques, corbant de manera gairebé imperceptible algunselements rígids de l`edificí, el més destacat d`aquests canvis òptics és l`èntasis que el trobarem a l`ordre Dòric. En definitiva la bùsqueda obsessiva per la perfecció és la característica principal d`aquest estil.
3-
El Partenó és un temple construït amb marbre del Pentèlic i constitueix el model d`ordre Dòric. A l`exterior observem com els elements sostenidors principals són les columnes que laconverteixen en un temple perípter, ja que tot l`edifici es envoltat completament de columnes i octàsil, perquè te vuit columnes a la façana principal. El temple és d`arquitectura arquitravada, com tots els grecs, ja que no coneixen l`arc i la volta. S`aixeca sobre una basc de tres esglaons, l`esteròbata que és el sòcol principal sobre el qual s`aixeca l`edifici i l`estilòbata, plataforma sobre laqual s`aixequen les columnes directament sense base. El fust de les columnes, constituït per tambors, són estriats d`aresta viva amb entasi, bombament s`han creat al centre del fust per corregir determinades il·lusions òptiques, recordant la búsqueda incansable que tenien els grecs per la perfecció. El capitell de les columnes, format pel collarí, l`equí i l`àbac és simple ja que no te decoració.Sobre aquest capitells descansa l`entaulament, amb un arquitrau llis un fris dividit en métopes (espais quadrangulars decorats amb relleus de Fidies i amb motius com la processó de les Grans Panatenees) i triglifs (plaques adornades amb tres bandes verticals que s`alternen) seguidament continua amb la cornisa totalment simple. Sobre aquesta cornisa s`aixeca el frontó, on podem observar les restesescultòriques que es conserva al timpà. A l`interior, la planta rectangular de la cel.la esta dividida en tres sales: pronaos, naos i l`opistòdom, separades per un mur. L`accés a la naos es feia a través del pòrtic oriental hexàstil (6 columnes) que servia d`antescala al recinte sagrat on es guardava la majestuosa estàtua de la deesa Atena (festa d`ord per Fídies) envoltada per una columnata...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arte por arte
  • DE TU ARTE A MI ARTE
  • arte o no arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS