Biografia caterina albert i paradis

Páginas: 2 (342 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2011
Neix a l'Escala (Alt Empordà) l’any 1869 en el si d’una família de propietaris rurals.
Es va formar de manera autodidacta en els àmbits artístics que li agradaven, especialment la literatura i lapintura.
Comença a publicar alguns escrits a la revista l'Esquella de la Torratxa amb el pseudònim de Virgili Alacseal.
La seva literatura rep les influències dels moviments literaris de la sevajoventut: el modernisme a la seva primera època, però que malgrat tot es fa visible en tota la seva obra, en especial a Solitud (1905), que es una obra cabdal en el modernisme literari i el naturalisme.Com a resultat de l’escàndol provocat per la seva obra La infanticida, que es va representar en els Jocs Florals d'Olot de l’any 1898, en que presentava una anàlisi de la situació de la dona explotadaper la societat rural i primitiva, va adoptar el pseudònim de Víctor Català.
El teatre que fou una de les grans passions de Caterina Albert, malgrat que es una de les seves facetes menys conegudes,es recull a "Quatre monòlegs" (1902) i Teatre inèdit (1967).
La seva obra poètica es, com la teatral, poc coneguda i està constituïda en gran part per monòlegs de caràcter tràgic amb influènciesromàntiques.
La seva obra en prosa, en canvi, es reconeguda com una de les més importants en català. A més de "Solitud", podem citar "Drames rurals" (1902), "Ombrívoles" (1904) i "Caires vius" (1907).
Apartir de 1917, la seva obra evoluciona cap el naturalisme amb textos com la novel·la "Un film (300 metres)" (1926) i reculls com "Contrallums" (1930) i "Jubileu" (1951) que es el darrer.
Els tretsmés habituals de la narrativa de Caterina Albert es desenvolupen en ambients rurals inhòspits amb personatges cruels dominats pel fatalisme.
Aquest esquema es trenca al final de la seva obra i enespecial al ja citat "Jubileu", que transcorre en un ambient urbà (Barcelona) i es de característiques més refinades amb evocacions a la nostàlgia del passat. 
Caterina Albert morí a la seva vila...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CATERINA ALBERT I PARADIS
  • Caterna albert i paradís
  • Biografia De Albert E I Tu
  • biografia de alberto
  • caterina albert
  • Biografia de alberto de luque
  • ALBERT EINSTEIN BIOGRAFIAS
  • Biografia de albert einstein

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS