Biografia Dario Fo

Páginas: 2 (260 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2013
Dario Fo
Biografia
Dario Fo ( Leggiuno, Itàlia 1926 ) és un dramaturg i actor italià guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1997.Va néixer el 24 de març de 1926 a la població de Leggiuno. El1940 es traslladà a la ciutat de Milà, on estudià arquitectura a l'Acadèmia de Belles Arts d'aquesta ciutat. Durant la Segona Guerra Mundial es veié obligat a aturar elsseus estudis i desenvolupà un suport a la resistència antifeixista així com als Aliats, i hagué d'ajudar a escapar-se el seu pare fins a Suïssa. En acabar la Guerracontinuà els seus estudis i s'interessà gradualment pel teatre.
Obra literària
A l’any 1950 va iniciar la seva carrera com a actor i conreà la sàtira en programes deràdio i televisió concretament per a la Radio Televisió Italiana (RAI). Posteriorment, es traslladà a Roma a treballar com a guionista en diverses produccions decinema.
Es va casar amb l'actriu Franca Rame, i juntos van crear la Compagnia Dario Fo-Franca Rame que actuà durant els anys 1959-1968. El 1979 creà el nou grup teatralanomenat Il Collettivo Teatrale La Comune, establert a Milà.
La seva obra dramàtica utilitza recursos i tòpics de la Commedia dell'arte. L'any 1997 fou guardonat amb elPremi Nobel de Literatura perquè seguint la tradició dels bufons medievals manté la dignitat dels oprimits.
Obres
Les seves obres son en italià, però algunes hansigut traduïdes al català:
-Els arcàngels no juguen a les màquines de petaca (1959)
-Mort accidental d'un anarquista (1970)
- Ací no paga ni Déu! (1974).
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Contexto historico de dario fo
  • Aci No Paga Ni Deu De Dario Fo
  • Dario Fo
  • Dario fo
  • Biografia de ruben dario
  • Biografia de ruben dario leon
  • Biografia Ruben Dario
  • Alejandro Magno Y Dario (Biografias)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS