CAF DE LA GRANOTA

Páginas: 7 (1509 palabras) Publicado: 11 de abril de 2015
CAFÈ DE LA GRANOTA. JESÚS MONCADA
Els contes es desenvolupen, d’una manera o un altre, al poble de Mequinensa. I també es fa referència a poblacions del voltant com Lleida, Fraga o Torrent de Cinca. Apareix el Cafè de la Granota, les mines (Flix) i els llaüts dels molls de l’Ebre. Tots aquests elements apareixen directa o indirectament als contes relacionant-los entre sí (al Barril de Sabó Mollnomenen ja el Cafè). També hi ha molta diversitat de personatges com llaüters, minaires, pagesos, botiguers, típics que podem trobar a un poble com el de Mequinensa de l’època.
Quant a les dates de les narracions, hi ha molt poques, però ens situen entre les dècades dels 50 i principis del 60 del S.XX. (al conte Futbol quan nomena anys enrere la història de 1958, o al Amarga que ens situen almateix any, a Un enigma i set tricornis que fa referència als anys 60, etc).
Tricornis: Barret de la Guàrdia Civil característic del franquisme. Se’ns situa a l’època de la dictadura i el franquisme (a Guardeu-vos de somiar genives esdentegades trobem una referència a la guerra de Corea de 1951/53).
A la majoria de contes apareix un to humorístic i una forta ironia. Els contes que tenen més mancançad’això són Preludi de traspàs i Guardeu-vos de somiar genives esdentegades, a més aquests dos contes són redactats des de la perspectiva d’un narrador omniscient a diferència dels altres. A l’igual que Pere Calders fa un gran ús d’aquests elements i els contes tenen un nus i/o desenllaç poc comú, i sense gaire sentit.
La mort tractada com a fet habitual, s’allunya del dramatisme. En aquest tematambé s’utilitza molt la ironia per treure-li importància. On surt la mort, sovint els contes tenen elements extraordinaris i que s’apropen a la màgia. I als contes anteriors es tracta de manera més seria.
Els contes són precisos i ràpids, encara que tinguin 15 pàgines. Diu el que vol amb les paraules justes. Hi ha 14 contes dividits en dos grups pel que fa l’estructura: els soliloquis, i lescròniques/informes. S’utilitza el català occidental, tracta paraules i expressions típiques de la zona local.





RESUM DELS CONTES
1 Un barril de sabó moll
Tot comença amb un dia lleig ennuvolat, d’aquells dies que fan esmolí els nervis. Al port la tripulació de Pere Camps descarregava un barril de sabó moll que havien embarcat a Fèlix a la matinada. El patró va ordenar amb en Florenci, un dels peonsque portes el barril a la botiga d’Adelaida. La botiga era a la punta de dalt del carreró de Sant Francesc. Al pobre noi se li feia pesat, però de mica en mica ho pujava. Es posà a ploure. Uns minuts desprès s’escoltà un tro. Tothom desfavorit va sortir al carrer i van veure que el barril d’en Florenci s’havia esclafat al bar d’Alexandre. Tot el paviment estava ple de sabó i amb la pluja es vaconvertir en escuma. Ningú no va saber que li va passar amb en Florenci, pot ser el cansament o pot ser el barril se li va esmunyir de les mans.
2 La Plaga de la ribera
En Jeroni Espriu una carta al Director de la Presó per a que hi accepti a Valerià (La Plaga de la Ribera). Per poder-li ensenyar un ofici i fer-lo un home de bé.
3 Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana
El cronista escolta atentamenta Cristòfol mentre li explica històries d’aquella vila a la vora esquerra de l’Ebre. Li explicà l’enterrament de l’oncle Nicolau que va succeïr el mateix dia que es celebrava el parit més important contra els de Masos de Cinca. La gran majoria de gent de la vila se’l va perdre per assistir a l’enterrament. On des de allà escoltaven els gols i els xiscles dels aficionats. Vint anys després algunespersones no ho han acabat de pair i alguns retreuen al fill gran de l’oncle Nicolau, però ell no en té cap culpa.
4 Paraules des d’un Oliver
Un pocavergonya volia robar-li les olives a l’Isidre. Aquest li inventà una història poc creïble i l’Isidre el baixa de l’arbre a cops de bastó.
5 Informe provisional sobre la corregida d’Elies
Tot dura uns minuts. Els minuts que dura la corregida de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS