Catalanisme

Páginas: 17 (4133 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2013
Tema 8. Origen i consolidació del catalanisme
1. Interpreta el mapa. (pàg. 186)
a) Identifica al mapa les 3 grans zones de distribució del vot. Descriu el context històric de les
eleccions al 1.871.
Carlins: Grandesa, Tremp, Sort, La Seu d’Urgell, Solsona, Cervera, El Vendrell, Vilafranca del Penedès, Berga, Vic, Olot,
Girona, Torroella de Montgrí, Vilademulls.Progressistes o monàrquics: Roquetes, Les Borges Blanques, Lleida, Balaguer, Valls, Igualada, Vilanova i la Geltrú,
Castellterçol, Granollers, Mataró, Sª Coloma de Farners, Puigcerdà.
Republicans: Tortosa, Falset, Reus, Tarragona, Manresa, Terrassa, Arenys de Mar, La Bisbal de l’Empordà, Figueres.

Les eleccions de 1871 van ser a través del sufragiuniversal masculí. Van ser les primeres eleccions convocades desprès de la Constitució espanyola de 1869.

b) On tenien més força els republicans? I els carlins?
Els republicans tenien més força pel sud-oest de Catalunya i els carlins pel nord-oest i nord-est. Aquests es van distribuir segons la zona del català i on residien la gent amb poder.

c) Sintetitza la ideologia del federalisme il’evolució que va tenir des del seu inici fins a la
Restauració.

El federalisme es va iniciar de la mà del republicanisme en la dècada del 1840. Al 1868, les idees federals van experimentar una expansió política important amb l’aparició del Partit Republicà Democràtic Federal, que a Catalunya, va rebre el suport dels medis urbans, la petita burgesia i el proletariat industrial. Per Francesc Pi iMargall, principal teòric del federalisme, va defensar que Espanya havia de garantir la plena participació dels ciutadans, l’exercici de les llibertats, la protecció dels drets i la igualtat jurídica. En general, defensava que l’Estat federal espanyol havia de ser el resultat de la unió voluntària dels diferents pobles o regions de la Península.
L’any 1869, un grups de federals catalans, entre elquals hi havia Valentí Almirall i Josep Anselm Clavé, juntament amb representats de l’antiga Corona d’Aragó. Van signar el Pacte Federal de Tortosa, perquè es tingués en compte la realitat històrica de l’antiga Corona d’Aragó i que es fonamentés sobre el concepte de la sobirania popular.
El fracàs de l’experiència de la proclamació de la Primera República i la situació provocada per laRestauració, van fer perdre influència al republicanisme i les dissidències van fragmentar el partit. Josep M. Vallès i Ribot, va replantejar-se la relació entre els diferents territoris que havien de constituir l’Estat federal i va plantejar un projectes de Constitució de l’Estat Català dins la Federació Espanyola (1833), que dotava Catalunya d’unes corts sobiranes i d’un govern amb àmplies competènciesi sense altres limitacions que les derivades del pacte federal.
Finalment, Pi i Maragall va reformular el projecte a nivell espanyol posant l’accent en la problemàtica social, en especial la reforma agrària i les reivindicacions dels treballadors industrials.



2. Comenta el text. (pàg. 186)
a) Resumeix quines greuges de Catalunya planteja el text i quines solucions s’hi proposen.
ACatalunya es senten com mai els mals que el centralisme els causa. Se'ls va arrabassar el seu sistema administratiu per ser substituït, primer pel sistema castellà, i més tard, per una còpia imperfecta i viciosa del sistema francès. Només poden utilitzar la seva llengua a les seves llars i en converses familiars.
Proposen que la nació es pugui regenerar per particularisme. A més pensen que esconvenient donar expansió, desenvolupament i vida espontània i lliure a les diverses províncies d'Espanya.
b) Analitza l’organització que s’hi proposa per Espanya i les relacions entre Catalunya i
Espanya.
Segons Valentí Almirall el que desitgen els catalans és donar expansió a Espanya, desenvolupament i vida espontània i lliure a les diverses províncies d’Espanya per tal de fortificar-la i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS