Catalunya

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (405 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 11 de agosto de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Catalunya (Cataluña en castellà i Catalonha en occità) és un país[1] europeu de la Mediterrània occidental constituït com a comunitat autònoma d'Espanya. És situat a la costa nord-est de la PenínsulaIbèrica limitant al nord amb Andorra i França, a l'oest amb Aragó, al sud amb el País Valencià i a l'est amb el mar Mediterrani. Catalunya és la part més extensa del territori històric i cultural delPrincipat de Catalunya i de tot el conjunt de terres de parla catalana o els Països Catalans. Per diferenciar-la del territori històric, sovint es denomina comunitat autònoma de Catalunya. Amb unestimat de 7.364.078 d'habitants l'any 2008, és la segona comunitat autònoma més poblada d'Espanya, i agrupa el 51,55% de la població total dels territoris on el català és llengua pròpia.

Catalunya vaser una possessió de l'imperi Romà que va passar a mans dels gots i els alans el segle V. Els musulmans la van conquerir el 712, però en van ser expulsats de la riba nord del Llobregat a finals delmateix segle i el començament del següent amb el suport de Carlemany.[2][3] Amb el temps, els comtes francs van convertir Catalunya en un domini independent [4] i es van confederar el 1137 amb laCorona d'Aragó,[5] acabant la conquesta dels territoris musulmans de Catalunya el 1154.[6] La Corona d'Aragó es va unir a la Corona de Castella el 1476 i va conservar les seves institucions autònomes degovern fins a l'acabament de la Guerra de Successió Espanyola[7] el 1714, uns anys després del seu desmembrament per la cessió al Regne de França del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.[8] El1978, va recuperar autonomia i es va constituir com a comunitat autònoma de l'Estat espanyol.

El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, hadefinit Catalunya com a nació d'una manera àmpliament majoritària en el Preàmbul de l'Estatut d'autonomia. Tanmateix, la Constitució espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de...
tracking img