Caterina Albert i Paradís

Páginas: 4 (802 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2013
Caterina Albert i Paradís
Caterina Albert i Paradís va néixer a l'Escala, Alt Empordà, 11 de setembre de 1869. Filla d'una família de propietaris rurals. Visqué de la renda familiar al seu poblenatal fins al 1904, que alternà l'Escala amb Barcelona.


De formació autodidacta i dotada de gran sensibilitat, fou, des de petita, una gran lectora. Els coneixements quetenia d'italià i francès li permeteren ampliar les seves lectures. Viatjà per Europa, sobretot per Itàlia, cosa que incrementà la seva cultura. Coneguda amb el sobrenom de Víctor Català fou una escriptoracatalana que va participa en el moviment del modernisme i va ser autora d'una de les seves obres literàries cabdals, la novel·la Solitud, escrita el 1905. El premi als Jocs Florals del 1898 varepresentar el primer reconeixement de la seva capacitat literària.
No va tarda gaire temps a utilitzar el pseudònim de Víctor Català, nom del protagonista d'una novel·la seva que no la va poder acabar.Malgrat l'entusiasme que va manifestar pel món del teatre i els seus inicis poètics, el gènere que va dominar millor és el narratiu. La força del seu estil i la gran riquesa lèxica són elementsdefinitoris del conjunt de la seva obra. Ja de gran, va rebre l'homenatge dels escriptors catalans. És al tombant de segle, també, el 1898, que es presenta als Jocs Florals d'Olot amb el poema "Lo llibrenou" i el monòleg "La infanticida".


El primer llibre que va treure a la llum va ser el poemari Lo cant dels mesos a l’any 1901, gràcies al matrimoni format per Josepa Carcassó i Miquel Sitjar.Ells van ser els que van descobrir la seva vocació literària i els que la van empènyer a publicar-lo a la Tipologia de L'Avenç. Llavors, Caterina Albert també tenia una altra vocació: l'artística.Dibuixava, pintava i esculpia. Malauradament, mai no va arribar a portar aquesta faceta de la seva vida al terreny professional. La seva obra, únicament se'n va fer una exposició al Cercle Artístic de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CATERINA ALBERT I PARADIS
  • Biografia caterina albert i paradis
  • Caterna albert i paradís
  • caterina albert
  • Biografia De Albert E I Tu
  • Cronologia de l'autora caterina albert / victor català
  • Melancolía I De Alberto Durero
  • caterine

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS