Cronologia de l'autora caterina albert / victor català

Páginas: 5 (1164 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2011
CRONOLOGIA DE L'AUTORA Caterina Albert / Victor Català
Catalunya-Món
1869
Neix l’11 de setembre a l’Escala, al si d’una família de propietaris rurals. Tindrà tres germans més, el Francesc, el Martí i l’Amèlia. En els anys d’adolescència i joventut comença a escriure poemes i narracions, però sobretot pinta i esculpeix. També de ben jove es comença a interessar per l’arqueologia, i arriba atenir una col·lecció important de peces trobades a les ruïnes d’Empúries.
Nova constitució espanyola. Victòria republicana a les primeres eleccions amb sufragi universal masculí. Inauguració del canal de Suez. Fundació del Partit Socialdemòcrata Alemany.
1890
Mor el seu pare, Lluís Albert, als quaranta-sis anys. Havia estat un dirigent destacat del partit republicà federal i alcalde de l’Escala.Per primera vegada vagues i manifestacions del Primer de Maig a Barcelona. Sufragi universal masculí a Espanya. Primera exposició dels pintors modernistes catalans Santiago Rusiñol i Ramon Casas.
1898
Es presenta als Jocs Florals d’Olot amb el monòleg teatral “La infanticida” i amb el poema “El llibre nou”. Li premien tots dos treballs. La temàtica de “La infanticida” escandalitza una part deljurat. Ara bé, l’escàndol es produeix quan es descobreix que aquest monòleg l’ha escrit una dona. Aquest fet determinarà que Caterina Albert a partir de llavors signi els seus llibres amb el pseudònim de Víctor Català. L’escriptora té 29 anys.
Guerra d’Espanya amb els EUA i pèrdua de les darreres colònies transoceàniques (Cuba, Puerto Rico i Filipines). Desastre del 98. Fundació de l’editorialSalvat.
Conflicte imperialista a l’Àfrica: incident de Fachoda entre França i el Regne Unit. Els Curie descobreixen el radi i el poloni. Zeppelin dissenya el dirigible. Publicació de “J’accuse!”, d’Émile Zola.
1901
Publica un primer llibre de poemes “El cant dels mesos”, que signa com a Víctor Català. El pseudònim és el nom del protagonista d’una novel·la que estava escrivint i que deixainacabada. Joan Maragall en fa una bona crítica al Diari de Barcelona. Aquest poeta serà el gran referent de l’autora. Tots dos tindran una relació epistolar important fins a la mort de Maragall. L’escriptora comença a publicar poemes a la revista “Joventut”, dirigida per Lluís Via, i les primeres narracions de “Drames rurals”.
Fundació de la Lliga Regionalista. El catalanisme triomfa a les urnes. Lavaga de tramvies de Barcelona es converteix en una vaga general. Es crea l’Associació Wagneriana. Autonomia d’Austràlia. Es crea l’Organització Internacional del Treball. Moren Victoria d’Anglaterra i Giuseppe Verdi.
1902
Publica “Drames rurals”. Maragall el qualifica de llibre fort i incomplet. El món literari de l’època no es queda indiferent i la intriga i els rumors sobre qui s’amaga darrere elpseudònim de Víctor Català creixen cada vegada més. Però l’escriptora prefereix l’anonimat i no fa cap tipus d’aparició pública.
Comença el regnat d’Alfons XIII. Reconeixement del dret de vaga. Mor mossèn Jacint
Verdaguer. Vaga general a Barcelona reivindicant la jornada de vuit hores. S’estrena "Le Voyage dans la lune" (Viatge a la Lluna) de Georges Méliès.
1903
Guanya la Copa del Consistoridels Jocs Florals de Barcelona amb “Marines”.
Govern de Maura. Domènec Martí i Julià és nomenat president de la Unió Catalanista. Tercera Festa Modernista.
1904
El 19 de maig comença a publicar per entregues la novel·la “Solitud” a la revista “Joventut”, que s’allargarà fins al 20 d’abril del 1905. També apareix “Ombrívoles”, un altre recull de narracions de drames rurals.
Aparició delcatalanisme republicà. Viatge del rei a Catalunya. Atemptat contra Maura. Llei del descans dominical. Es publica “En patufet”. Es funda la Caixa de Pensions.
Guerra russojaponesa (fins el 1905). Entente cordiale entre França i el Regne Unit.
1905
Editorial Joventut li publica en un volum “Solitud”. L’escriptora també publica “Llibre blanc”, un recull de poesies.
Comencen les obres del Palau de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Víctor Català
  • Víctor Català
  • Caterina Albert i Paradís
  • Solitud: Victor Català
  • Idil·Li Xorc
  • Drames Rurals, Victor Catala
  • cronologia albert einstein
  • caterina albert

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS