Centelles, capital de la tòfona

Páginas: 6 (1492 palabras) Publicado: 22 de agosto de 2012
[pic]

CENTELLES A L’HIVERN, CAPITAL DE LA TÒFONA

Les tòfones i productes derivats, protagonistes de la
4ª Fira de la Tòfona de Centelles

El municipi esdevindrà la capital de la tòfona durant el cap de setmana
del 17 i 18 de desembre.

La tòfona és un dels ingredients de més antic prestigi a les cuines, però alhora és una gran desconeguda per a la major part de la gent. L’ediciód’enguany de la Fira de la Tòfona de Centelles vol trencar amb aquest desconeixement, i per aquest motiu els organitzadors de la 4ª edició, han programat un munt d’activitats per recuperar, d’una banda, el passat històric de la població que la vincula amb aquest producte, constatat des del segle XVII, i d’altra, per acostar la tòfona al públic en general.

Centelles és una població del sud de lacomarca d’Osona, molt ben comunicada, fàcilment accessible, atès que està situada a l’autovia C-17 que porta de Barcelona cap a Vic. També està relativament a prop de l’eix Transversal, que la connecta amb Lleida i Girona en poc menys d’una hora.

La vila ofereix un munt d’aspectes interessants pel visitant: la via ferrada de les Baumes Cordades, molt coneguda pel món excursionista i de l’aventuran’és una mostra. Al nucli antic es poden realitzar diverses rutes culturals, com la Ruta comtal (el municipi fou, a partir del s. XIV, la capital política i econòmica de la baronia i després del Comtat de Centelles, i mostra d’això són la seva arquitectura, el traçat dels carrers principals que creuen la vila, el edificis més emblemàtics, els detalls decoratius de portals i façanes, etc.); la Rutaterra de bruixes (les dones de Centelles des de fa molts anys han tingut fama de bruixes, transmesa de generació en generació “de Centelles totes elles”, i es poden visitar antics espais de trobada o de condemna de bruixes, fets que enllacen amb el Mercat màgic, fira especialitzada en productes esotèrics, la festa més emblemàtica del calendari cultural); la Ruta dels rellotges de sol (al mateixmunicipi i a les masies de l’entorn trobem uns quants exemples significatius, fins i tot un que diu: “Què mires mussol, sóc un rellotge de sol!” ); la Ruta vila modernista i d’estiueig (Centelles fou, des de finals del segle XIX, una destinació privilegiada d’estiueig i compta amb un llegat arquitectònic important de l’època, que es pot contemplar al mateix Passeig i diverses cases de la vila); ila Ruta Camí de la Costa i el Cerdà (fa un recorregut de quinze quilòmetres per les masies de Centelles i és el complement perfecte de la visita al nucli urbà)

Centelles transmet als visitants un misteriós missatge: “Centelles és màgia”. Allò que ofereix al públic no és només una al·lusió a quelcom màgic o sobrenatural. S’ofereix caliu i es crea il·lusió. Per aquest motiu, durant tot l’any estreballa per crear aquest ambient, i les setmanes prèvies a la fira de la tòfona, acostant-nos ja a les festes nadalenques, l’ona expansiva de l’activitat màgica, ja s’haurà escampat als centres educatius del municipi, difonent les característiques biològiques d’aquest producte local tan vinculat a Centelles, i les seves peculiaritats, entre els infants i joves d’Osona Sud. Paral·lelament, laUniversitat de Vic, amb qui ja s’ha treballat conjuntament amb els xarcuters en estreta col·laboració per oferir productes locals que incorporen la tòfona entre els seus ingredients, oferirà el dia 15 una jornada tècnica sobre la divulgació del conreu i les aplicacions de la tòfona. Finalment, per escalfar l’ambient previ a l’inici de la fira, els aficionats i aficionades als fogons, podraninscriure’s a un curs de cuina de Nadal a l’escola d’adults, que incorporarà la tòfona entre els ingredients de les receptes que oferirà.

El cap de setmana del 17 i 18 de desembre,dissabte tot el dia i diumenge al matí, al nucli antic de la vila, el públic podrà fer les seves compres prenadalenques a les aproximadament 45 parades que configuraran l’espai firal. La major part de les mateixes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Centello
  • Final Centella
  • Centellas
  • libro de el guardian del centello
  • Como cultivar centella asiatica
  • Centellas
  • Agustí Centelles. Testigo De La Historia.
  • Resumen Del Capitan Centella

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS