Climes

Páginas: 9 (2158 palabras) Publicado: 23 de enero de 2015
EL CLIMA
El clima és el conjunt de condicions atmosfèriques que caracteritzen una regió, en canvi el temps és l'estat de l'atmosfera en un moment determinat i en un lloc determinat.
Per l'estudi del clima cal analitzar durant un període de temps: la temperatura, les precipitacions, la humitat  la pressió, els vents, etc. Hi ha una sèrie de factors que poden influir sobre aquests elements:Latitud geogràfica: la distància existent entre l'Equador i qualsevol punt de la superfície de la Terra, es mesura en graus, que van entre 0 º (l'Equador) i els 90 º, tenint en compte el meridià que passa per aquest lloc.
L'altitud: determina la temperatura i la humitat. Es calcula un descens al voltant de 0'6 °C per cada 100 metres que s'incrementi a l'alçada .Així a les terres altes fa més fredque a les baixes, excepte en casos d'inversió tèrmica. També hi ha un increment de la precipitació a mesura que s'augmenta l'altitud, a les muntanyes plou més que a la plana. 
La proximitat del mar: influeix sobre les temperatures i dóna més humitat. El mar suavitza el clima a l'estiu i fa els hiverns menys freds i això fa que els territoris que estan a prop del mar tinguin un clima més suavitzatamb temperatures més moderades, en canvi, els territoris allunyats del mar tenen més diferència de temperatura entre l'estiu i l'hivern.
L'orientació: Determina que un lloc estigui exposat a la radiació solar (solana) o no (obaga).
El relleu: La presència de serralades pot impedir la influència de vents humits i generar vents locals a l'alta muntanya.




ZONES CLIMÀTIQUES
La combinaciódels elements del clima i dels factors climàtics donen com a resultat les tres grans zones climàtiques de la terra:
1. Zona de climes càlids o intertropical
Situada entre els tròpics de Càncer i Capricorn. És la que rep la màxima insolació, on hi fa més calor. Les temperatures són elevades i no hi ha hivern. Es diferencien 3 climes:
Equatorial
Tropical
Desèrtic

2. Zones de climestemperats

Situades entre els climes càlids i freds, als dos hemisferis. Tenen 4 estacions (estiu amb calor, hivern amb fred i primavera i tardor amb temperatura intermèdia). Es diferencien 3 climes:
Oceànic
Continental
Mediterrani

3. Zones de climes freds

Situades a les zones polars i a l’alta muntanya (més de 2500m). Tenen hiverns molt llargs i crus, plou poc i sovint es forma neu. Climes:Polar
Alta muntanya






PAISATGES DE LES ZONES CLIMÀTIQUES
1. ZONES CÀLIDES
1.1 Paisatge equatorial
Es troba en àrees del planeta situades al voltant de l’Equador: Amazones, Congo, golf de Guinea i sud-est d’Àsia, amb temperatures molt altes i precipitacions molt abundants. Els rius equatorials són els més cabalosos i regulars de la Terra. La vegetació és exuberant (selva o jungla) iels animals que trobem acostumen a ser petits.
1.2 Paisatge tropical  
Al nord i al sud de la zona que ocupa el clima equatorial hi ha les zones de clima tropical, amb temperatures elevades durant tot l’any; en canvi, les pluges hi marquen dues estacions ben diferenciades, l’estació humida i l’estació seca. Els rius tenen grans crescudes a l’època de pluges. La vegetació característica és lasabana, formada per herbes i arbustos, on viuen grans herbívors i els seus depredadors.
1.3 Paisatge desèrtic
Els deserts càlids es troben situats entorn dels tròpics. Les pluges hi són escasses i les temperatures són molt altes durant tot l’any. A més, s’hi produeixen grans oscil·lacions tèrmiques entre el dia (molt calorós) i la nit (freda). Als deserts càlids no hi ha cursos d’aigua permanents,tot i que hi podem trobar wadis, que només porten aigua quan plou. Als deserts viuen algunes plantes xeròfiles, és a dir, que han aconseguit adaptar-se a les dures condicions climàtiques.



2. ZONES TEMPERADES
2.1 Paisatge oceànic
El paisatge oceànic es localitza entre els paral·lels 40o i 60o al nord i al sud de l’equador, amb pluges suaus i persistents durant tot l’any i temperatures...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El clima
  • Clima
  • El Clima
  • Clima
  • climas
  • clima
  • El Clima
  • Clima

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS